Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så blir Fingerprint cards nedbantade verksamhet i Malmö

Från 200 till 50 medarbetare. Det blir resultatet av Fingerprint cards sedan tidigare aviserade nedskärningar i Malmö. Samtidigt blir verksamheten på Malmökontoret ett högt prioriterat område för bolaget.

Fingerprint cards utvecklar teknik för fingertrycksautentisering för främst smartphones, surfplattor, små persondatorer och smarta kort.Bild: Erik Simander/TT
Redan i somras aviserade Fingerprint cards nedskärningar i organisationen, inte minst på Malmökontoret. I slutet av förra året hade företaget cirka 200 medarbetare i Malmö, varav en hel del konsulter. Men vid det kommande årsskiftet kommer personalstyrkan att ha minskats till cirka 50 anställda, med huvudfokus på utveckling av affärsområdet smartcards.
En stor del av tidigare utvecklingsverksamhet har tagits över av huvudkontoret i Göteborg.
Thomas Rex är ansvarig för affärsområdet smartcards hos Fingerprint cards.Bild: Jenny Leyman
– Det finns två anledningar till personalminskningen i Malmö. Dels kräver kunderna något färre varianter av alla de fingeravtryckssensorer för smartphones som vi har i vår produktportfölj. Dels har vi flyttat den kundnära utvecklingen till Asien, där huvuddelen av våra smartphonekunder finns. Vi har då även valt att effektivisera och samla den svenska F&U-delen till Göteborg, säger Thomas Rex, ansvarig för affärsområdet smartcards hos Fingerprints, och fortsätter:
– Samtidigt samlar vi vår globala operationsfunktion, där man planerar och koordinerar all produktion och logistik till Malmö.
Utöver nämnda aktiviteter har bolaget även viss forskning- och utveckling i Köpenhamn, med fokus på algoritmer. Verksamheten i Malmö handlar om affärsutveckling av biometriska sensorer i bland annat betalkort, plastkort med ett chip, där användarens fingeravtryck ersätter pinkoden.
I Malmö har bolaget även ett gryende engagemang kring biometriska lösningar för olika användningsområden inom bilindustrin, samt ett större intresse inom sakernas internet. Men idag ligger huvudfokus på kortverksamheten.
– 80 procent av alla smartcards tillverkas av europeiska spelare, framförallt i Frankrike och Tyskland. Det gör att vår position i Malmö, med närheten till Kastrup, är extremt bra, säger Thomas Rex och fortsätter:
– Smartcards är ett högt prioriterat område av bolaget. Bara som liten jämförelse så tillverkas det cirka 1,5 miljarder smartphones om året. Samtidigt tillverkas det cirka 4 miljarder smartcards om året, och den siffran ökar.
Thomas Rex lyfter fram tre pågående pilotprojekt med kreditkortsföretaget Visa i Nordamerika, Europa och Asien, som han hoppas kommer att bära frukt framöver:
– Vi har valt att satsa på Smartcards som vi tror blir den nästa stora massmarknaden för biometri, och det affärsområdet leds helt och hållet från Malmö.
Inledningsvis pekar Thomas Rex på fler kommande pilotprojekt inom smartcards, både från Fingerprint och andra spelare. Han menar att hela ekosystemet, inklusive Visa och Mastercard samt de största korttillverkarna, är på väg att anpassa sig till den här typen av teknik.
– Exakt hur snabbt det kommer att ta fart får framtiden utvisa. Fingerprints är redan redo med kommersiella fingersensorer anpassade för att möta detta behov och vi konstaterar också att betalningsstationerna i affärerna inte behöver bytas ut när biometri på korten införs, säger Thomas Rex.
Fakta

Fingerprint cards

Huvudkontor: Göteborg.

Omsättning (2017): 2,96 miljarder kronor.

Antal anställda och konsulter (2017): 558.

Resultat efter skatt (2017): 120,3 miljoner kronor.

Omsättning (jan-juni 2018): 680 miljoner kronor.

Antal anställda och konsulter (jan-juni 2018): 374.

Resultat efter skatt (jan-juni 2018): minus 616 miljoner kronor, inklusive avskrivningar.

Gå till toppen