Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Alternativ bokmässa stoppas

Göteborgs stad har efter samråd med polisen beslutat att stoppa den alternativa bokmässa som förlaget Alternamedia vill hålla i helgen, parallellt med att Bokmässan arrangeras på Svenska mässan.

Lars Vilks var en av de tilltänkta deltagarna. Arkivbild.Bild: Henrik Montgomery/TT
Den alternativa mässan var planerad att hålla hus på Heden, ett stort öppet område med bland annat fotbollsplaner, i centrala Göteborg inte långt från Svenska mässan.
Bland de tänkta deltagarna märks den högerextrema tidningen Nya Tider, som i år nekats att delta på Bokmässan. Nya Tider var med på Bokmässan både 2016 och 2017, vilket i fjol ledde till att en rad författare bojkottade mässan.
Även konstnären Lars Vilks, debattören Katarina Janouch och den tidigare SD-politikern Kent Ekeroth väntades delta i den alternativa mässan på Heden.
Enligt Göteborgs stad har polisen bedömt att mässan skulle kräva omfattande säkerhetsarrangemang, på ett större område än det Alternamedia bokat. Det skulle i så fall ha medfört att matcher och träningar, som varit bokade sedan länge, hade behövt flyttas.
"Vi prioriterar föreningsliv framför privata aktörer och evenemang", säger Carola Helltén, enhetschef på idrotts- och föreningsförvaltningen, i ett pressmeddelande.
Gå till toppen