Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ingrid Runsten: ”Låt inte bakåtsträvarna ta över jämställdheten.”

Annie Lööf (C) och Ebba Busch Thor (KD) har olika syn på jämställdhet.Bild: Stina Stjernkvist/TT
I helsidesannonser har Helsingborgsföretaget Zoégas förklarat att det är dags att ge upprättelse åt Maria Zoéga. Tillsammans med sin man Carlos grundade hon Zoégas kafferosteri och drev framgångsrikt företaget vidare när han dog efter bara två år. Men att hon var mycket mer än maka till Carlos glömdes bort. Tills nu när företaget säger ”Förlåt Maria”, samt döper en ny kaffesort efter henne.
Historien om Maria Zoéga är inte ny för dem som har deltagit i Kvinnokarta Helsingborgs guidade stadsvandringar. Det som började som ett projekt på Medborgarskolan har ökat kunskapen om kvinnor som haft stor betydelse för Helsingborgs utveckling.
På Campus Helsingborg har två forskare, Anja Petersen och Elisabeth Högdahl, lyft fram dem som inte fått plats i den officiella historieskrivningen.
”Det är intressant att det händer nu och att det faktiskt finns en marknad för att göra detta nu”, säger Anja Petersen om Zoégas initiativ.
Jämställdhet är ett säljande argument för ett modernt företag. På Maria Zoégas tid, i slutet av 1800-talet, var gifta kvinnor inte ens myndiga. Nu finns en självklar rätt till arbete och familj på lika villkor. Ändå är villkoren fortfarande olika i praktiken. Eftersom kvinnor tar ett större ansvar för barnen sliter de oftare ut sig, blir sjuka av stress. Psykisk ohälsa är det vanligaste skälet till sjukskrivningar och två av tre drabbade är kvinnor.
Med utbildning och jobb på plats och kanske också de efterlängtade barnen. Med rätt att njuta av hela livet – arbetslivet och det andra – går kvinnor istället sönder.
Det kan inte accepteras. Men inom den allians som nu vill bilda regering dras det åt olika håll. Även i den här frågan. Låt inte bakåtsträvarna ta över jämställdheten.
”Eftersom unga kvinnor drabbas värst är detta också en fråga om jämställdhet, om att prioritera kvinnors hälsa”, sade Centerledaren Annie Lööf i Visby i somras och efterlyste mer jämställdhet när det gäller möjligheter, lön och makt.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor vill istället återinföra vårdnadsbidraget, omdöpt till barnomsorgspeng fast i grunden samma sak. Samt ta bort pappamånaderna, det vill säga slopa de öronmärkta dagarna i föräldraförsäkringen.
Redan i valrörelsen utbröt ett litet gräl om posten som jämställdhetsminister. I SVT:s Aktuellt debatterades frågan högljutt mellan KD:s Sara Skyttedal och Liberala ungdomsförbundets ordförande Joar Forsell. Han efterlyste ”feministisk analys” och hon hävdade att L inte förstår sig på kvinnors situation.
Pappamånaderna har sakta men säkert ökat männens uttag av föräldraledighet. Deltid och vårdnadsbidrag betyder lägre inkomster och lägre pension. Och ofta ekonomiskt beroende. Både kvinnor och män har rätt till jämställdhet utan att slita ut sig. Vi borde jobba lite mindre, åtminstone under vissa perioder i livet.
Ändå har varje förslag om minskad arbetstid för exempelvis stressade föräldrar eller pressad vårdpersonal raskt sablats ner. Att prata om kortare arbetsdag anses lika luftigt som Feministiskt initiativs rosa ballonger. Lika flummigt som Vänsterpartiets ekonomiska politik.
Istället rekommenderas mindfulness till stressjuka. Det ersätter inte politiska reformer. Svaret måste vara mer jämställdhet.
Gå till toppen