Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

De hittar skandaler och okända släktingar i arkiven

Intresset för släktforskning växer och i Kävlinge kommunhus källare finns en aktiv förening som vet hur man utvinner de gamla dokumentens information. Såväl skandaler som okända släktingar kan finnas där.

Ordförande Ingrid Cederberg, kassör Bengt Carlström och vice ordförande Bengt Heide i föreningens lokaler i kommunhuset. De har själva gjort många upptäckter genom sin forskning.Bild: Louise Sillén Herzegh
Vice ordförande Bengt Heide tar emot och leder vägen nerför trapporna. Här har Kävlingebygdens släktforskarförening egen lokal och mängder av material som står till förfogande.
Men det är ingen undanskymd tillvaro som släktforskarna för nere i kommunhusets underjord. Tvärtom är det en aktiv förening som arrangerar flera öppna föreläsningar om året och har öppet hus sju gånger per termin för sina 338 medlemmar. Då finns det till exempel möjlighet att få handledning av erfarna släktforskare.
Skulle man vilja forska vidare däremellan kan man alltid låna nyckeln i receptionen.
– Jag hade varit med i en annan släktforskarförening och blev förbluffad när jag kom hit över hur oerhört aktiv föreningen är, berättar kassör Bengt Carlström som har mött upp tillsammans med ordförande Ingrid Cederberg.
Förutom sitt eget arkiv, har föreningen också tillgång till flera släktforskningsprogram och ett bibliotek.
– Det är inte så att släktforskning bara är att ta reda på vilka personer som funnits i släkten, utan man vill också veta vad de gjorde och hur de levde. Man behöver inte leta efter skandaler, men man kan få en inblick i hur livet var förklarar Ingrid Cederberg och Bengt Heide inflikar:
– Fast det är en fördel om det finns en skandal. Om en släkting varit fängelsekund kan det till och med finnas porträttbilder från 1800-talet.
Man får en inblick i hur folk levde förr förklarar kassör Bengt Carlström och ordförande Ingrid Cederberg i Kävlinge släktforskarförening.Bild: Louise Sillén Herzegh
En och annan skandal har de faktiskt själva hittat i sin forskning. Bengt Carlström, som fått veta att hans släkt på pappans sida var resandefolk, berättar om en episod som slutade med fängelsestraff för hans farfars far och bror:
– Jag begärde ut domböckerna från Lunds tingsrätt och där hittade jag 30 sidor som beskrev exakt vad som hade hänt. De hade varit på Kiviks marknad och haft kappkörning med en bonde som slutade i knivslagsmål. De fick båda fängelse.
Och det finns gott om kittlande historier för den som har tålamod nog att leta efter dem.
Släktforskning 2018 är både att titta i gamla böcker och att söka sina rötter via dna.Bild: Louise Sillén Herzegh
Föreningen erbjuder då och då kurser, bland annat om hur man tyder gamla skrifter och hur man släktforskar med dna, som blivit alltmer populärt.
– Sedan 2015 har det fullkomligt exploderat. Jag fick nya nästkusiner som jag inte kände till, säger Bengt Heide.
Men man måste ”papperssläktforska” också, dna är bara ett komplement, menar de, och att gå till källan är a och o.
Vill man komma igång med släktforskning är deras tips att börja med en kurs.
– Många gör inte det, men förr eller senare kommer man till något man inte kan tyda, säger Ingrid Cederberg.
Kanske allra viktigast är dock att ta tillvara på det som ligger närmast till hands, medan det fortfarande går.
– Intervjua de äldre! är Bengt Heides råd.
Gå till toppen