Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lommabon upptäckte yoga – och startade eget företag

När Anna Björklund upptäckte yogan hittade hon en extra dimension som inte fanns i annan träning. Nu är hon ett välbekant ansikte bland Lommas yogautövare och lär ut konsten att fokusera på nuet.

Yogainstruktören Anna Björklund har lärt sig att stanna upp och fokusera på yogamattan. Den kunskapen tar hon med sig i vardagslivet.Bild: Louise Sillén Herzegh
Det blåser friska vindar i Lomma hamn, men Anna Björklund värmer ansiktet i solen. Bredvid henne ligger yogamattan hoprullad.
– Det var inte kärlek vid första ögonkastet med yogan. Jag försökte räkna ut när jag började men det finns ingen tydlig start.
Med tiden växte dock intresset för yogan och 2011 hoppade hon på en instruktörsutbildning.
Anna Björklund har en bakgrund som gymnast och under studietiden ledde hon pass i gympa och spinning på Gerdahallen, men upptäckte snabbt att yogan hade ytterligare en dimension jämfört med annan träning.
– Jag har alltid tyckt att det är kul att få deltagarna att må bra och med yogan insåg jag att det fanns något mer, i och med att man får väva in det mentala också. Utbildningen till yogainstruktör gick jag mest för mig själv, med tanken att ”kanske ställer jag mig på mattan och lär ut.”
Så blev det också. Redan 2012 började hon leda yogaklasser på Gerdahallen och efter att hon varit föräldraledig med sina tvillingar, en son och en dotter på fem år, startade hon sitt företag Bheka motion.
Sedan dess har Anna Björklund, som är civilingenjör i grunden, kombinerat jobb som projektledare på Axis med arbetet i den egna firman.
– Det är fantastiskt roligt. Jag känner att jag själv blir hjälpt av yogan och det är en känsla jag vill förmedla till andra, säger hon och fortsätter:
– Yoga går att anpassa till alla och har så många verktyg man kan ta med sig i livet, enkla saker som tålamod och acceptans. Det är så många som har tusen järn i elden och alltid är på väg. Det är jättesvårt att stanna upp och fokusera och det är något vi alla kämpar med.
I ungefär samma veva som hon började som yogainstruktör, blev hon också Lommabo och det är här hon har byggt upp sin verksamhet.
Nu har hon tre klasser i veckan på Dans i Lomma och håller även i välbesökt utomhusyoga i Fladängsparken om somrarna.
– Sommaryogan gjorde att folk började hitta till mig. Det är speciellt att göra yoga ute och jag tror att det är lättare att våga prova på det då. Man tänker kanske att man inte är tillräckligt vig för yoga, men man behöver inte vara supervig, för alla rörelser går att anpassa efter den som står på mattan.
I dagsläget har Anna Björklund fokus på så kallad Global yoga, men framöver har hon planer på att utbilda sig vidare för att kunna hålla i gravidyoga och i december kommer hon att hålla i ett yogaevent till förmån för Musikhjälpen.
Men företaget får lov att växa sakta, än så länge.
– Jag har alla möjligheter att utöka, men just när barnen är små vill jag inte ta på mig för mycket. Allt har sin tid, säger hon.
Gå till toppen