Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Elina Pahnke: Yttrandefrihetens beskyddare bör följa detta rättsfall

En möjlig ingång till att förstå vem som äger det politiska samtalet är att undersöka vilka grupper som beskrivs som extrema. På högerkanten förflyttas gränserna, de som tidigare ansågs vara nazister anses idag riksdagsdugliga.
Samtidigt tycks muslimer bli stämplade som extrema så fort de tar plats i offentligheten. Förra veckan såg vi hur riksdagsledamoten Leila Ali Elmi (MP), efter ogrundade anklagelser, avkrävdes svar på huruvida hon tillhörde ett klansamhälle.
Och sedan i våras har socionomen Maimuna Abdullahi och statsvetaren Fatima Doubakil tvingats förhålla sig till extremiseringen av sig själva. De har jämförts med nazister och fått höra att de ”inte skulle vara främmande för IS värdegrund i Raqqa”. Det är hårda ord. Speciellt eftersom de inte är formellt anklagade för någonting. Och speciellt när avsändaren är kommunalstyrelsens ordförande i Göteborg, Ann-Sofie Hermansson (S).
Det var när Abdullahi och Doubakil skulle delta i ett samtal i samband med visningen av filmen "Burka Songs 2.0" som Hermansson började hävda att deltagarna var extremister – något de själva aldrig fick bemöta. Politikern polisanmäldes för förtal, men anmälan lades ner då ärendet inte ansågs ha tillräckligt samhällsintresse.
Här finns en diskrepans i synen på makt. Å ena sidan klassas Abdullahi och Doubakil bara som två enskilda medborgare och deras fall inte som samhälleligt intressant. Å andra sidan beskrivs de som så extrema att kommunstyrelsens ordförande och Göteborgs stad måste gå in och stoppa deras arrangemang.
Hermansson har fortsatt blogga om kvinnorna.
Under måndagen gick Abdullahi och Doubakil ut med att de inte kommer låta kommunstyrelsens ordförande få stå oemotsagd. Hermansson är nu anmäld för förtal med hatbrottsmotiv.
Den som på riktigt bryr sig om individens rätt att uttrycka sig fritt bör följa fallet med största möjliga samhällsintresse.
Otaliga har de varit, de som utsett sig till yttrandefrihetens beskyddare under de senaste åren. Här har vi en makthavare som försöker stoppa två enskilda muslimska kvinnor från att medverka i arrangemang. Den som på riktigt bryr sig om individens rätt att uttrycka sig fritt bör följa fallet med största möjliga samhällsintresse.
Gå till toppen