Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Johan Malmberg: "Betyder det att Metoo är dött?"

Bild: Claudio Bresciani/TT
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
"På den tiden fanns det en helt annan etik i pressen", säger Fredrik Virtanen i ett av de första avsnitten för podcasten "Virtanen & Roland PM" som han startade under september ihop med Timbroförläggaren Roland Poirier Martinsson.
Två muttrande gubbar som menar sig rejält åtgångna av pressen. Trashad, kallar Virtanen sig. Och lynchad.
Ungefär samtidigt som det senaste poddavsnittet lades upp i veckan gav Lina Makboul i branschtidningen Journalisten sin version av vad som hände i våras, då hon iSVT:s Uppdrag granskning om hur Virtanen hängts ut för påstådda övergrepp. Makboul skriver i artikeln om hur feminister i en Metoo-relaterad Facebookgrupp vänder sig mot henne då de inser att programmet kommer att granska Cissi Wallin, den som anklagat Virtanen för våldtäkt. Hon berättar om hot och förföljelse från aktivister men också kollegor.
Lina Makboul skulle ha suttit i panelen i en av Bokmässans första programpunkter, "Vilka ska hängas ut?", men dök inte upp. Istället fick pressombudsmannen Ola Sigvardsson berättar om hur tio tidningar fällts för namnpubliceringar efter Metoo-hösten men hävdade ändå att mediebranschen som helhet "överlevt stresstestet". Han fick medhåll av programcheferna Viveka Hansson på TV4 och Hanna Toll på Sveriges Radio medan Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling förklarade att en anledning till att den pressetiska kompassen snurrat runt var att Metoo i sig var en god sak.
Det är så debatten lyder nu, ett år efter att Metoo rullade igång. Sannolikt blir namngivningarna färre. Men betyder det att Metoo är dött; att nästa gång en mängd vittnesbörder samlas i ett upprop kommer deras utpekande inte kunna publiceras? Det var ju mängden av röster som fick oss i medierna att acceptera nya spelregler, även pressetiska. Och utan medier som lyft diskussionen från sociala medier hade vi inte haft Metoo.
Så överlevde medierna "stresstestet". Tveksamt. Vem kan idag med säkerhet säga hur nästa upprop tas emot av medierna?
Gå till toppen