Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Detta var Gulags sjunkna Atlantis"

Några av Rysslands skarpaste författare medverkar på Bokmässan i Göteborg som inleds idag. Gabriella Håkansson mejlväxlar med en av dem, Sergej Lebedev, som har grävt i Gulag och Rysslands oförmåga att hantera sin historia.

Sergej Lebedev.Bild: Natur & Kultur
Sergej du är född 1981, uppvuxen under perestrojkan och har aldrig upplevt Sovjetstaten personligen, ändå är Sovjets historia ditt stora ämne. I romanen ”Vid glömskans rand”, som kom på svenska förra året, växer en pojke upp med den mystiske "Andre Farbrorn" som visar sig ha arbetat som lägervakt i det forna Gulag. Pojkens sökande efter farbrorns förflutna leder honom ut på tundran och de bortglömda resterna av lägren som du beskriver med kuslig exakthet. De ynka spillror som finns kvar av skräcklägren blir synonyma med landets eroderande minne av offren och de brott som begåtts, som ingen vill kännas vid idag.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen