Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vendeltidskrigare intog barnsjukhuset inför historisk fest i Uppåkra

I helgen firas Vendeltidsdagarna i Uppåkra. Då kommer människor att gå omkring i hjälmar och tunikor som om det inte ens hade varit vikingatid än. Barnsjukhuset i Lund fick ett smakprov av spektaklet redan på torsdagen.

Barn på barnsjukhuset i Lund fick träffa utklädda krigare under en egen liten historisk fest. Bröderna Hussein Al Hussein, 6 år, och Ibrahim Al Hussein, 9 år, provade hjälmar med Mark Viggers.Bild: Tom Wall
Sankta Bathilde var en anglosaxisk slav som blev drottning och helgon i Frankrike på 600-talet. Nu står hon i barnsjukhusets ljusgård med sin fint klädde livvakt i hjälm.
– Kungen kunde inte komma idag men livvakten fick följa med drottningen, berättar Björn Ovander, chef på Sparbanken Skåne.
Det är han som har bjudit hit Jen Laird och Mark Viggers från England, och Matteo Casarotto och Mara Devincenti från Italien. De har särkar och spetsiga stövlar, och är så kallade ”reenactors” som brinner för den här tiden i historien.
– Det är en utmanande tidsperiod när folk flyttade över hela Europa, säger Jen Laird, eller Sankta Bathilde.
”Livvakten” Mark Viggers kommer att hålla i en workshop i hur man karvar ett sirligt knivskaft på Vendeltidsdagarna i Uppåkra.Bild: Tom Wall
Men i helgen uppmärksammar hon och många andra historieentusiaster Uppåkra utanför Lund, som vid just vendeltiden var ett viktigt maktcentrum i norra Europa.
Då fylls platsen kring det arkeologiska centret av aktiviteter och attraktioner för att återskapa vendeltiden – den yngre delen av järnåldern som är uppkallad efter fynd från båtgravfältet i Vendel norr om Uppsala.
Hussein Al Hussein testar en vendeltidshjälm.Bild: Tom Wall
Allt detta har nog inte barnen på barnsjukhuset, som har kommit hit för att äta tårta, dricka saft och se på spännande dräkter, jättebra koll på.
Men bröderna Ibrahim och Hussein Al Hussein är fascinerade av de olika hjälmarnas utformning och mönster, och provar dem med Mark Viggers.
– Vi vill ge dem som inte har möjlighet att ta sig till Uppåkra i helgen en chans att få ta del av det här, säger Björn Ovander på Sparbanken Skåne, som finansierar festen och även den nya arkeologiskolan i Uppåkra.
– Uppåkra är en väldigt spännande plats som kan bli större än Birka.
Björn Ovander, chef på Sparbanken Skåne, översatte för barnen vad de utklädda personerna från England och Italien berättade om sina dräkter.Bild: Tom Wall
Fakta

Vendeltidsdagarna

Arrangeras vid Uppåkra arkeologiska center nu i helgen, 29-30 september.

Det blir bland annat modevisning av kläder från den ”flärdfulla epoken före vikingatiden” mellan cirka år 550 och 750-800 efter Kristus, och så kallade ”reenactors” kommer att gå omkring i festkläder och kringsmunderingar.

Smide och gjutning, mjödtillverkning och arkeologiskola är andra punkter på programmet, som invigs av landshövding Anneli Hulthén, Sparbanken Skånes bankchef Björn Ovander, kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp, Christian Sonesson (M), och Lunds kommuns ordförande i byggnadsnämnden Björn Abelson (S).

Programmet för helgen finns här, http://www.uppakra.se/vendeltidsdagarna.

Gå till toppen