Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

"1793" är Årets bok

En rå bladvändare från Bellmans tid får priset Årets bok på Bokmässan i Göteborg. Pristagaren Niklas Natt och Dag har redan börjat skriva på fortsättningen till den hyllade mordgåtan "1793". – Det blir en trilogi, avslöjar han.

Niklas Natt och Dag får utmärkelsen Årets bok för sin debutbok "1793". Pressbild.Bild: Lina Eidenberg Adamo
Det är bara ett år sedan han debuterade med "1793". I november förra året fick Niklas Natt och Dag Svenska deckarakademiens debutantpris och vid det här laget har boken sålts till omkring 30 länder, däribland England och USA där boken ges ut i vår.
Men vägen till framgången har inte varit så spikrak som det kan verka.
– Den här boken var ingen räkmacka att få publicerad. Den blev refuserad många gånger och jag har skrivit om den väldigt många gånger. Till slut tänkte jag "okej, fine, den kommer inte ut, men vad kul det var ändå!", säger Niklas Natt och Dag.
Själv har han alltid använt böcker som en sorts eskapism. Han beskriver sin barndom som ensam, men i hemmet fanns litteraturen alltid tillhands.
– Jag ville bli författare från första stund för jag tänkte att det här är det finaste man kan vara. Du kan vara ett sällskap åt någon som inte har något.
Varför utspelas hans debutbok just på 1700-talet? Och varför är "1793" så genuint läskig och ibland så äcklig att den får de mest hårdhudade läsare att baxna? Det är frågor som Niklas Natt och Dag ofta får svara på.
På A svarar han att den tonårige Niklas snöade in på Bellman efter att ha inspirerats av seriefiguren Arne Ankas kärlek till Fred Åkerströms Bellmantolkningar. Och på B att han inte bara var ensam som barn utan också nervös, orolig och "irrationellt rädd".
– På grund av det läste jag mycket skräck. Det är den stora magin med litteratur att vi kan hantera svåra känslor i en säker miljö. Det där gjorde att jag långsamt blev mindre och mindre rädd för saker. Men när man har förläst sig på en genre får man lite av ett hantverkarperspektiv på det och tänker saker som "oh, det hade varit ännu läskigare om han hade överlevt och blivit lemlästad".
Det var inte helt självklart att det skulle bli en uppföljare till "1793". Niklas Natt och Dag försökte först skriva något helt annat, men blev inte nöjd med resultatet. Nu har han tre kapitel kvar av vad han kallar för "surdegen av vad som kommer att bli '1794'". Efter den boken är det tänkt att "1795" ska följa.
– Jag hade inte tänkt mig det här som början på en trilogi från början. Men jag är väldigt förälskad i den här tiden och när det öppnade sig en möjlighet att få stanna kvar i den så tog jag den, säger han.
Men det blir bara en trilogi, inte en serie deckare i arton delar, lovar han – i hyfsat bestämd ton.
– En trilogi är ett hanterbart format. Jag har räknat ut att om jag fortsätter på årtalsmönstret och skriver fyra böcker om året så hinner jag börja skriva science fiction precis innan jag går i pension.
Fakta

Tidigare vinnare

2017 "Glöm mig" av Alex Schulman

2016 "Det är något som inte stämmer" av Martina Haag

Årets Bok delas ut av Bonniers bokklubbar. Först väljs tolv nominerade böcker ut, sedan får svenska folket rösta fram sin egen favorit.

Fakta

Niklas Natt och Dag

Född: 1979. Tillhör en adlig släkt som, enligt förlagets författarpresentation "slog ihjäl Engelbrekt, förlorade huvudstaden till Kristian Tyrann och tvingades i landsflykt efter att ha krävt Jean Baptiste Bernadottes abdikation".

Bor: I Stockholm.

Bakgrund: Har arbetat som journalist. Var bland annat chefredaktör för tidningen Slitz i ett par år. Debuterade som författare 2017 med "1793". Är numera författare på heltid.

Handlingen i "1793": Hösten 1793 hittas ett lik i den igenslammade sjön Fatburen på Södermalm. Kroppen saknar armar, ben och ögon. Fallet utreds av Cecil Winge, vars skarpsinne är allmänt känt, men som också lider av vacklande hälsa.

Inspirationskälla: Umberto Ecos "I rosens namn". "Det som har fascinerat mig kontinuerligt under årens lopp med den boken är att första gången jag läste den var det en rafflande deckare om seriemord i en medeltida miljö. När jag senare läste om den upptäckte jag att det fanns lager på lager, massor av bottnar under det där."

Aktuell: Har precis tilldelats priset Årets bok för "1793"

Gå till toppen