Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Rakel Chukri: All makt åt genierna

En mängd kulturchefer, inklusive jag själv, har länge funnits med i tidskriften Fokus lista över Kultursveriges 75 mäktigaste personer. Men i år har vi åkt ut, allihop.

Det är inte bara mediecheferna som är borta. Även Moderna museets chef Daniel Birnbaum är väck, för att bara nämna en institutionsboss. När Fokus kulturchef Nina van den Brink presenterade topplistan på Bokmässan, beskrev hon den som en utforskning av makt i Bourdieus anda. De skapande genierna har åkt upp, sa hon, och pekade på att konstnären Anna Odell placerats som Kultursveriges mäktigaste.
Listan innehåller fler författare och skådespelare än vanligt. Min kollega på Expressen, Karin Olsson, beskrev det som uppfriskande att maktbegreppet förs tillbaka till dem som skapar själva. Det är en fin poäng. Men listan är också oerhört snäll, som journalisten Ulrika Knutson påpekade. Hon saknade till exempel Horace Engdahl och påpekade även att folk långt ut på högerflanken, som Katerina Janouch, inte är med. ”De samlar ett slags kapital som jag inte tror att Bourdieu hade applåderat, men han hade inte backat för det”, sa Knutson.
Även tidskriften Fokus, som gärna vill bryta av mot Konsensus-sverige, verkar alltså ha en beröringsskräck inför vad riktig makt innebär.
Gå till toppen