Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Inget förbud mot nya konstgräsplaner i Lund

Lunds nya kemikalieplan är antagen. I planen står det att Lunds kommun inte ska bygga några nya konstgräsplaner tillsvidare – men politikerna menar att det ändå ska kunna vara okej, bara man inte använder gummigranulat.

När Lunds kommuns miljönämnd i våras ville införa ett förbud mot nya konstgräsplaner i kommunens nya kemikalieplan Lundkem blev det en nationell nyhet.
Anledningen till det föreslagna förbudet är att konstgräsplaner ofta innehåller gummigranulat från uttjänta däck. De små svarta granulaten försvinner snabbt från planerna – fastnar på skor och kläder eller spolas bort. Då hamnar granulaten, som innehåller ett flertal giftiga ämnen, i naturen.
Men när planen skulle klubbas i fullmäktige i maj fick Moderaterna, Liberalerna, Förnyalund och Kristdemokraterna igenom att man skulle göra en utredning om vilka alternativa material man kan använda till konstgräsplaner. Under sommaren gjordes en sådan utredning, som visar att alternativa fyllnadsmaterial finns, bland dem grus och kork.
På torsdagskvällen var kemikalieplanen tillbaka i kommunfullmäktige. Trots att inga formuleringar förändrats så förklarade miljönämndens ordförande Petter Forkstam (MP) att det ska vara möjligt att anlägga konstgräsplaner – bara inte gummigranulat används. Planen godkändes av ett enigt fullmäktige.
Gå till toppen