Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Elina Pahnke: Inte så enkelt ändå, Jennifer Wegerup

Journalisten Jennifer Wegerup stressar ihjäl sig. Hon måste tanka sin bil själv. Vinden förstör hennes lockar. Innan du ramlar av stolen i din undran över hur hon klarar av det: hon gör mer. Hon öppnar dörren till sitt hus själv. I en krönika i Expressen (16/9) undrar hon förfärat var är de enkla jobben är. Varför har vi rationaliserat bort portvakter och glada killar i overaller som kan tanka min bil?
I Svenska Kyrkans monter på bokmässan får den service-personal som Wegerup avhumaniserar ett ansikte. Erika Petersson, författare till boken ”Drottningen i kassan” (Galago) berättar i ett samtal med Ludvig Lindelöf om sitt jobb i en livsmedelsbutik.
Hon berättar om långa pass. Om stress. Om utskällningar från kunder och deras märkliga förväntningar.
Men hon talar också om hur människor med kapital i allt högre grad förväntar sig att kunna göra vad de vill, när de vill. Hon exemplifierar med långkok: ”det är medelklassen som har råd att göra såna tidskrävande uppgifter. Man vill leva som på stenåldern men handla som om det är 2018”. Tillgängligheten ska finnas, oavsett efterfrågan. Så sitter Erika Petersson i kassan allt tidigare på morgonen, trots att knappt någon handlar där, bara för att försäkra medel- och överklassen om att de kan handla ingredienser till sin pulled pork när de vill. ”Ingen vet ens att jag är där”, säger hon. Den typen av enkla jobb som Jennifer Wegerup eftersöker kräver att arbetsmarknaden avregleras ytterligare, att människor jobbar utan skälig lön med arbetsuppgifter som sliter ut kroppen i förtid. Men vem bryr sig? Jennifer Wegerups frisyr blev förstörd när hon skulle tanka bilen. Det måste ju ändå vara viktigast.
Gå till toppen