Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Liberalerna i Uppsala går ihop med rödgröna

Nu står det klart att Uppsala får ett blocköverskridande styre sedan Socialdemokraterna och Miljöpartiet gjort upp med Liberalerna i kommunfullmäktige, skriver UNT. Övriga borgerliga partier är kritiska till att L accepterar "vänsterstyre".

Rödgrön-liberalt styre är på gång i Uppsala.Bild: Johan Nilsson/TT
Kommunalrådet Erik Pelling (S) gläds åt att det dödläge som uppstått efter valet bryts, och att SD:s vågmästarroll inte blir av.
– Jag är väldigt glad att Liberalernas medlemmar känner förtroende för det här samarbetet, säger han till UNT.
Tidigare har staden haft rödgrönt styre, men de lyckades inte få majoritet i valet. Men inte heller den nya blocköverskridande konstellationen får majoritet. Centern ingår inte i underlaget, och kommunalrådet Stefan Hanna (C) kallar överenskommelsen "djupt beklaglig" och "sista spiken i kistan" för Allianssamarbetet.
– Det som Liberalerna kallar mittenstyre är ett vänsterstyre, säger han.
Även Moderaterna och Kristdemokraterna är kritiska. Gruppledare Fredrik Ahlstedt (M), konstaterar att det finns en icke-socialistisk majoritet i fullmäktige.
– Att det ändå ska bli fyra år till av vänsterstyre är olyckligt ur demokratisk synvinkel – det är inte det väljarna har röstat för.
Gå till toppen