Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Öresundsbron stängdes och färjorna stoppades – alla poliskontroller avslutade

Öresundsbron stängdes under fredagen för biltrafik i riktning mot Sverige som en följd av en omfattande polisjakt i Danmark. Tåg över Öresundsbron stoppades i båda riktningar. Även färjetrafiken mellan Helsingborg och Helsingör stoppades tillfälligt.

Bild: Patrick Persson
Det var vid 13.50 som Öresundsbron stängdes av i riktning mot Sverige efter order från dansk polis. Strax innan klockan 16 öppnades Öresundsbron igen.
Ann Sjögren, terminalchef på Scandlines i Helsingborg, uppgav strax efter klockan 14.30 att all färjetrafik över norra delen av Öresund hade akutstoppats.
Men bara någon minut senare fick Scandlines nya besked från dansk polis. Färjetrafiken fick gå igen.
Under den tidiga eftermiddagen hade även Stora Bältbron stängts i båda riktningar samt färjetrafiken mellan Rødby-Puttgarden och Gedser-Rostock.
Klockan 16.24 meddelade den danska polisen att alla transportvägar från Själland som stängts av skulle öppnas igen.
– Vi har just öppnat för trafik i båda riktningar. Men det kan så klart bli lite köer på den danska sidan, sa Jens Genders, pressansvarig vid Öresundsbron.
”Lite köer” visade sig vara en underdrift av stora mått då bilar som skulle lämna Danmark visserligen tilläts passera, men först efter att ha kontrollerats av polis. En läsare som HD och Sydsvenskan pratade med som satt fast i köerna berättade till exempel att det hade tagit fyra timmar att förflytta sig sju kilometer på väg upp på bron mot Sverige. Danska Ekstra Bladet rapporterade senare på kvällen att de längsta köerna på E20 på Fyn upp mot Stora Bält-bron var tre mil långa.
Strax innan 20-tiden på fredagskvällen tog dansk polis beslutet att avsluta alla trafikkontroller runtom i landet.
Polisinsatsen sinkade inte bara biltrafiken. Från Helsingborg rapporterades stor trängsel när många skulle resa med Öresundståg mot Köpenhamn. ”Galet mycket folk som väntar på Öresundståget, har aldrig sett så många” berättade en resenär.
Strax efter klockan 15 uppgav Skånetrafiken på sin hemsida att tågen åter körde mellan Hyllie och Kastrup.
Bild: Patrick Persson
Svensk polis bistod danska kollegor i stängningen av Öresundsbron.
– Det har kommit in en begäran från dansk polis till svensk polis att stänga bron. Det är en insats som hanteras helt av dansk polis, säger Anna Göransson vid polisens ledningscentral region syd.
Gå till toppen