Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Byggstart för banbrytande Brunnshögs-bostäder

Livsstilen ”låna-dela-hyra” ska genomsyra det nya LKF-kvarteret Xplorion på södra Brunnshög. Till vintern börjar de 54 bostäderna byggas.

Längs den planerade spårvägsgatan i Södra Brunnshög ska LKF bygga en ny typ av hyresrätter med inriktning på hållbarhet och miljö.Bild: LINK arkitektur
”Sharing is caring” är parollen för de tre passivhusen som byggs av så lite material som möjligt, och som ska producera sin egen el genom solceller på de sedumklädda taken.
Xplorion har tidigare uppmärksammats för att projektet tillåtits att frångå parkeringsnormen, genom att istället för enskilda parkeringsplatser ge hyresgästerna tillgång till elbilpool och elcykelpool där lådcyklar ingår.
Nu har LKF:s styrelse gett klartecken för bygget, som väntas dra igång i slutet av året. Inflyttning är beräknad till 2020.
Läs också Lunds första hampahus byggs på Brunnshög
De 54 bostäderna kommer att värmas upp med lågtempererad fjärrvärme som återanvänds från Max IV och ESS. De byggs med ”flexibel stomme” så att ytorna kan anpassas efter önskemål.
”Vem säger att en viss yta måste ha ett visst antal rum? Behovet måste kunna matcha våra hyresgästers behov – de som bor på ytan, oavsett om man är en, två eller fem i familjen” kommenterar Håkan Nilsson, chef för LKF:s fastighetsområde Öster, i ett pressmeddelande.
Gå till toppen