Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mamma får böta för hårdhänt lämning på förskola

Förskolans personal fick avbryta, när mamman bråkade med pojken som skulle lämnas. Nu fälls hon i domstol.

Det var i början av året som mamman skulle lämna sin son i fyraårsåldern på förskolan i Landskrona. Vad som hände, och varför, finns det flera uppfattningar om.
Mamman säger att pojken hade en leksak med hemifrån, som inte fick vara på förskolan. Hon ville ta hem den och pojken behålla den under dagen. Pojken blev upprörd, och det blev stökigt när barnets ytterkläder skulle tas av. Mamman höll delvis fast pojken och tog ifrån honom leksakerna.
Hon kan ha kommit åt pojkens huvud eftersom han sa ”aj aj”. Mamman bad pojken om ursäkt och lämnade förskolan.
Enligt personal på förskolan var pojken ledsen och mamman arg. Hon tog ett grepp under hakan på honom medan hon pratade med honom. Sedan daskade hon honom i bakhuvudet. Strax efteråt tog mamman pojken så hårt i armen så att han sa ”aj aj”.
En anställd på förskolan tog då barnet i knät och sa till mamman att det fick vara nog. Ytterligare en anställd kom in i rummet. Senare under dagen tittade de på pojkens haka och armar och såg att det fanns flera rodnader där mamman hållit honom.
Saken anmäldes till socialförvaltningen och till polisen. Mamman åtalades i Lunds tingsrätt. Att mamman nekade till brott hjälpte inte; de två vittnena, personal från förskolan, var trovärdiga, ansåg rätten och dömde nyligen kvinnan för ringa misshandel.
Nu ska mamman dels betala böter och en avgift på tillsammans över 10 000 kronor, dels ett skadestånd på 5 000 kronor till sin son.
Gå till toppen