Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Du som stal min konst, kom och lämna tillbaka den

Filip Rahim Hansson ställde ut 800 nagellack under gallerinatten i helgen.Bild: Emma Larsson
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Tack för i lördags – ska jag verkligen tacka och i så fall vem?
I lördags var Malmö fyllt av fylleri och konstigheter, en festlig ställning som ingen kan ha missat. Alla gallerier hade vernissage och bjöd ut sig själva till underpris och förnedringen var total. Inte minst för alla oss som på något underligt sätt ändå fick möjligheten att vara en del av spektaklet och rakryggat ta vara på tillfället och blotta oss själva genom konsten.
Läs också Gallerinatten i bilder
Men för vem och för vadå? Visst, det är kul och kanske blir man lite mer uppmärksammad än förra gången, men hysterin på gallerinatten är absurd för oss konstnärer som gör det gratis utan att få några pengar och sedan till en publik som bara är snorfull – och de första de gör är att gå till baren.
Det värsta i det här är också hur respektlösa besökarna är gentemot mig som konstnär. Att inte respektera mitt verk utan bara ta för sig och ta mitt eget verk i besittning och till och med sno med sig delar av verket hem.
Jag ställde ut 800 nagellack och nu saknas flera av dem. Bitar av min samling som har gått förlorad till någon klåfingrig typ som inte kan respektera mig och min konst. Vad har då egentligen hela detta spektakel för essens för mig som konstnär? Inget mer än att gynna kapitalismen och dess hierarkiska struktur som sätter oss svaga emot varandra. Med detta sagt vill jag uppmana den som har tagit ifrån mig att komma och lämna tillbaka mitt konstverk.

Filip Rahim Hansson

Konstnär, Frank gallery & studios
Gå till toppen