Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu ska motorväg under jord utredas

Planerna på att lägga delar av E22 genom Lund under jord går vidare. På onsdag ska politikerna i kommunstyrelsen ta ställning till hur utredningen ska utformas.

Kanske kan delar av E22 genom Lund läggas i en tunnel?Bild: Bengt Arvidson
Förra året återuppväckte Centerpartiet idén att täcka över motorvägen E22 genom Lund. Motionen från Lars V Andersson (C) fick ett positivt mottagande från nästan alla andra partier.
Nu har det blivit dags att klubba direktiv för en utredning. Tjänstemännen på kommunkontoret föreslår att utredningen bland annat ska titta på utformningen, buller, luftföroreningar, kostnader och intäkter.
Förutsättningarna för stadsutveckling ovanpå motorvägstunneln ska också bedömas. Både möjligheten att bygga bostäder på överbyggnaden och att flytta verksamheter dit för att frigöra mark för bostäder på andra ställen ska tas med i beräkningen.
En beräkning som gjordes år 2010 kom fram till att en överdäckning skulle kosta 1,5 miljarder kronor. Sedan dess har byggpriserna stigit ordentligt. Kostnaden beror naturligtvis också på hur stor del av motorvägen som täcks över.
Gå till toppen