Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Danske statsministern: Vi stoppar försäljningen av bensinbilar i Danmark om tolv år

Om tolv år, 2030, ska det inte längre gå att köpa bensin- eller dieselbilar i Danmark. Det löftet ställde den danske statsministern Lars Løkke Rasmussen (Venstre) i sitt tal vid öppningen av folketinget.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen.Bild: Björn Lindgren/TT
Som en smakbit ur den borgerliga regeringens kommande klimatutspel berättade Løkke Rasmussen om sin vision, ett Danmark med en miljon hybrid-, el- eller andra miljövänligare bilar.
– Transportsektorn står idag för en fjärdedel av Danmarks koldioxidutsläpp. Och luften i de största städerna är förorenad. Därför sätter regeringen nu ett klart mål: om tolv år, bara tolv år, stoppar vi försäljningen av nya bensin- och dieselbilar, sade statsministern.
Danmark går till val om mindre än ett år, senast i juni 2019. Folketingets höstöppning markerade början på valrörelsen, och klimatfrågor ligger högt på de danska väljarnas dagordning.
Förslaget att stoppa försäljning av bensinbilar ska ses som en markering av att Danmark är ett föregångsland, förklarade statsministern.
Lars Løkke Rasmussen står som värd för ett stort klimattoppmöte i Köpenhamn om två veckor, och markerade att han ser klimatförändringarna som en av världens största problem.
– Människans påverkan av jordens klimat närmar sig en kritisk punkt. De scenarier vi länge talat om, ser ut att bli verklighet, sade han.
Gå till toppen