Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Aktuella frågor

Debattinlägg: "Liberaler kämpar för att Rumänien inte ska gå i auktoritär riktning."

Liberaler kritiserar visst sina partikamrater i Rumäniens regering för att de inte respekterar mänskliga rättigheter, skriver Europaparlamentariker Cecilia Wikström (L) i ett svar till Gunnar Hökmark (M).

Rumänien kan inom kort skärpa förbudet för homosexuella par att gifta sig. Men rättigheter är inget man ska kunna rösta bort, skriver Europaparlamentarikern Cecilia Wikström (L).Bild: Vadim Ghirda
På söndag kan Rumänien skärpa förbudet för homosexuella par att gifta sig. Då hålls en folkomröstning om grundlagen ska fastställa att äktenskap bara kan ingås mellan en man och en kvinna, föranledd av ett medborgarinitiativ med över tre miljoner signaturer. Det rumänska parlamentet har redan röstat ja till förslaget i sina båda kamrar, så ett ja i folkomröstningen är det sista som behövs för att den föreslagna ändringen ska bli verklighet.
Parallellt med detta avser den rumänska regeringen, som består av en koalition mellan socialdemokrater och liberaler, att reformera rättsväsendet på ett sätt som hotar domstolarnas oberoende och som gör det möjligt för politiker att undvika straff för korruption.
För mig och mina liberala kollegor i Europaparlamentet är det självklart att mänskliga rättigheter – inklusive homosexuellas rättigheter – inte är något som man kan rösta bort. Dessutom måste rättsstatens principer värnas och korruptionen tas på allvar och kraftfullt bekämpas, istället för att som idag urholkas av den rumänska regeringen.
Därför kallade den liberala gruppen i Europaparlamentet i förra veckan in partiledaren för det rumänska liberala regeringspartiet ALDE, vars Europaparlamentariker ingår i den liberala gruppen, till en utfrågning.
Vi gjorde klart för honom att om partiledningen inte tydligt visar att de företräder ett liberalt parti som står upp för alla människors lika värde och EU:s grundläggande värderingar, så måste den ta konsekvenserna av detta.
Vi liberaler har alltid, och kommer alltid, att stå upp för HBTQ-personers rättigheter. Vi ger oss inte förrän mänskliga rättigheter accepteras fullt ut i alla EU:s medlemsländer. För oss står det klart att varje människa har en självklar rätt att bestämma sitt eget liv och bejaka och följa sin sexuella läggning och identitet.
I Ungern och Polen har oppositionen tystats, rättsstaten politiserats och det har inrättats statliga censorsmyndigheter för att granska medierna. Mängder av statlig EU-fientlig propaganda pumpas ut.
Rumänien får inte bli nästa bricka som faller i detta auktoritära och illiberala dominospel. Här måste alla demokratiska partier stå enade.
Vi liberaler kräver att den rumänska regeringen ska följa Venedigkommissionens rekommendationer om att se över lagförslag och ta bort de delar som skulle begränsa domares och åklagares yttrandefrihet. Regeringen måste också överge planerna på att sänka pensionsåldern för medarbetare i rättsapparaten.
Venedigkommissionen väntas dessutom i dagarna publicera ytterligare en rapport där den kritiserar de kontroversiella förändringar som gjorts i Rumäniens brottsbalk och straffprocessrätt. För att sätta press på Rumäniens regering har den liberala gruppen i Europaparlamentet begärt att situationen i landet debatteras idag, onsdag (3/10), under plenarsessionen i Strasbourg. I november ska parlamentet rösta om en resolution.
När Rumäniens president kommer till Europaparlamentet i slutet av oktober för att i plenum debattera EU:s framtid kommer vi liberaler att uppmana honom att kräva att landets regering ska byta politisk inriktning.
EU:s medborgare kan vara säkra på att liberaler i EU alltid kommer att göra allt vi kan för att slå vakt om och försvara de demokratiska principer, mänskliga rättigheter och frihetliga värderingar som EU-samarbetet vilar på. Dessa värden är orubbliga. Det är därför dags för det rumänska ALDE-partiet att sätta ner foten och visa att det är ett liberalt parti.

Cecilia Wikström

Cecilia Wikström (L) är Europaparlamentariker.
Gå till toppen