Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ny organisation ska främja skånsk fordonsindustri

Den skånska fordonsindustrin har fått en ny organisation, Smarter mobility. Dess syfte är att främja utvecklingen av digitala tjänster inom transportområdet och skapa tillväxt i regionen.

Bild: Sven-Erik Svensson
Nystartade Smarter mobility, med bas på Ideon i Lund, är en privat organisation som grundats av Mats Lindblad och Conny Hertzberg.
Bakgrunden till initiativet är att bilindustrin står inför en stor omvandling, vilken i sin tur driver utveckling av digitala tjänster och nya affärsmodeller. I det förfarandet anses det finnas goda förutsättningar för en samordnande hand som främjar olika aktörers gemensamma intresse.
Mats Lindblad är medgrundare och vd för Smarter mobility.
– Miljontals arbetstillfällen står på spel, och en del av dessa arbetstillfällen kommer vi att skapa i Skåne. Branschen kan jobba smartare genom att samarbeta och dela på kostsamma resurser, säger Mats Lindblad, vd för Smarter mobility.
Han menar att organisationen ska utgöra både limmet och katalysatorn i det kommande klustret.
– Vi ska bidra till att Lund och Skåne blir ett kraftcentrum inom utveckling av digitala tjänster mot autonomous driving (självkörande fordon), transportation och e-mobility, säger Mats Lindblad och fortsätter:
– Just nu är vi i förhandlingar med fem-tio företag, och under det kommande året ska vi ha ett 40-tal medlemmar. I ett ännu längre perspektiv kommer vi att nå cirka 100 medlemsföretag.
Sedan juni i år har verksamheten fyllts med tjänster och resurser som dess medlemmar och partners kan ha nytta av. Det handlar bland annat om återkommande nätverksträffar, möten med experter från relevanta organisationer, tillgång till forskning inom bland annat radiofrekvensteknik på Ideon, samt hjälp med kommersialisering av olika produkter.
– Vi tänker inte begränsa oss till att endast vara ett nätverk, utan ska aktivt bidra till medlemmars och partners tillväxt. Genom samarbete och aktivt stöd kommer vi att främja regionens konkurrenskraft och bidra till fler arbetstillfällen, säger Mats Lindblad.
Smarter mobility har även etablerat partnerskap med ett kluster i det tyska bilbältet Baden Würtemberg, som samlar 140 medlemsföretag med fokus på fordonssektorn. Därigenom har den skånska organisationen bland annat tillgång till forskning, samt en testanläggning i Karlsruhe för tester av olika innovationer.
– Vi har en etablerad säljkanal till tyska potentiella kunder, och indirekt når denna kanal tusentals företag i Europa. Nu har vi ett genomarbetat koncept till medlemmar och partners, och vi står rustade för en bred lansering, säger Mats Lindblad.
Gå till toppen