Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nazistaktion mot flera skånska kommunhus under natten

Under natten mot torsdag hade avspärrningsband och lappar signerade Nordiska motståndsrörelsen, NMR, satts upp på flera skånska kommunhus. Tonen var mycket hotfull mot kommunpolitikerna.

– På vilket sätt skulle vi vara förrädare? Jag förstår inget, men deras argumentation är på en annan nivå, säger Carina Wutzler om de hotfulla anslagen.Bild: Johan Nilsson/TT
På lapparna kallar NMR politikerna som arbetar i de olika kommunhusen för folkförrädare och skriver bland annat att politikerna ska ställas inför rätta i en framtida folkdomstol.
Kommuner i hela Skåne har drabbats, bland andra Trelleborg, Vellinge, Skurup, Kristianstad, Eslöv, Båstad och Svalöv.
Hos polisen sammanställer man nu de olika anmälningarna som kommit in under torsdagen.
– Eftersom det ser ut att vara likadana lappar som satts upp överallt kommer vi att titta på samband för att hitta den eller de som satt upp det här. Att hitta den misstänkte är det viktigaste för oss, säger Calle Persson vid polisens ledningscentral.
Än så länge rubriceras de olika händelserna lite olika. I Båstad har man rapporterat det som hets mot folkgrupp. Där fattades också beslut om att väktare skulle kallas in för att patrullera på kommunhuset under dagen. I Vellinge och Trelleborg har man exempelvis istället valt att anmäla nattens händelse som skadegörelse och olaga affischering. Rubriceringen kan komma att ändras i takt med att utredningen fortgår.
HD och Sydsvenskan når Vellinges kommunalråd Carina Wutzler (M) på eftermiddagen. För henne kommer aktionen från nazisterna som en överraskning.
– Det är märkligt att vi inte har fått information om det här, om det varit riktat mot politiken också. Vi i kommunledningen är mest utsatta.
Hon blir arg av att höra formuleringarna från lapparna, om politiker som "folkförrädare som ska dömas". Men känslan av obehag dominerar.
– Det är väldigt olustigt. På något sätt känns som att den här gruppen går utanför de ramar som många andra håller sig innanför. Hur långt kan man då gå?
Malin Ekblad är säkerhetschef på Vellinge, Trelleborgs och Skurups kommun. I morse fick hon samtal från de olika orterna där man berättade om breven och avspärrningsbanden som mött de anställda när de kom till jobbet.
– Det vi har gjort är fotat, tagit ner det och anmält till polisen. Vi har alltid samverkan med polisen om hot mot våra verksamheter, men i nuläget har jag inte fått några indikationer om att det finns något riktigt sådant, säger Malin Ekblad.
Vilka reaktioner har du fått från de anställda?
– Det tillhör inte vanligheten att man kommer till jobbet och så är det avspärrat. Det är klart att folk reagerar och säkert undrar de vad som händer och varför någon vill göra så.
Känner du till att det har hänt tidigare i någon av kommunerna där du jobbar?
– Det har hänt i Trelleborg tidigare i år. Och i Skurup har det satts upp väldigt många NMR-klistermärken.
Gå till toppen