Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Åttaåriga Sagas svärdsfynd – en världsnyhet

Svärdet som Saga Vanecek hittade i Vidöstern var ovanligt välbevarat och tros vara från 400- eller 500-talet. Det finns numer på Jönköpings läns museum.Bild: Jönköpings läns museum
När åttaåriga Saga Vanecek var och badade i somras hittade hon ett ovanligt välbevarat svärd från 500-talet. Historien har nu fått stor internationell spridning och uppmärksammats av bland andra BBC, CNN och The Guardian.
Under fredagskvällen ska Saga och hennes pappa medverka via skype i både Fox News och BBC:s nyhetssändningar, uppger SVT Nyheter Jönköping.
Det var efter att nyhetssajten the Local skrev om Sagas fynd som historien fick spridning utomlands. Inte minst på sociala medier där många drog paralleller till legenden om kung Arthur och hans svärd Excalibur. I en version av legenden ska Arthur ha fått svärdet av Viviane, eller Damen i sjön. Saga Vanecek borde helt enkelt krönas till drottning av Sverige, ansåg flera Twitteranvändare.
Även det amerikanska fotbollslaget Minnesota Vikings uppmärksammade svenskamerikanska Sagas fynd. Familjen Vanecek flyttade tillbaka till Sverige från just Minnesota för ett år sedan.
Själva svärdet är ovanligt välbevarat och har lämnats till Jönköpings läns museum.
Gå till toppen