Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Huvudledare

Ledare: Rumäniens vägval visar EU:s misstag.

Liviu Dragnea.Bild: Vadim Ghirda
Familjefolkomröstning kallas den. Men i vardagligt familjeliv väntar ingen förändring när rumänerna går till valurnorna i helgen. De röstar om en grundlagsändring för att förbjuda samkönade äktenskap. Men även vid ett nej saknas utsikter för homosexuella par att kunna gifta sig i Rumänien.
Redan idag finns rättsliga hinder för giftermål mellan två män eller två kvinnor. Landet avkriminaliserade homosexualitet så sent som i början av 2000-talet och den ortodoxa kyrkans ställning i landet är stark. Att frågan ändå väckts om att skapa konstitutionella hinder i sammanhanget är resultatet av ett medborgarinitiativ. Formellt sett, vill säga. Det krävs ingen djupare insyn i Rumäniens politiska liv för att ana att de uppiskade stämningarna beror på mer än så.
Folkomröstningen har godkänts av det rumänska parlamentet. Och även om de stora politiska partierna officiellt inte tar ställning har ledaren för regerande socialdemokratiska PSD, Liviu Dragnea, varit väldigt tydlig med på vilken sida han står. Han har bland annat hävdat att han förstår folkets rädsla mot bakgrund av utvecklingen i andra länder som han hävdar "har legaliserat äktenskap mellan en man och ett djur". Påståendet är naturligtvis lika befängt som det låter, men talande för hur kampanjen inför omröstningen har sett ut. På affischer har det uttryckligen varnats för att "två män kan adoptera ditt barn" om inte grundlagsändringen går igenom.
Tonläget lär inte minst bero på att PSD väldigt gärna vill vända folkets indignation och uppmärksamhet åt ett för makthavarna ofarligt håll. Partiet har skakats av en rad allvarliga korruptionsskandaler – Dragnea dömdes själv i somras till ett flerårigt fängelsestraff. På måndag börjar prövningen av hans fall i högre instans.
Hur den processen än går står det klart att åtskilliga politiska mutkolvar i landet klarar sig undan rättvisan. Istället för att försöka stävja korruptionen har regeringen ändrat lagar för att göra det svårare att granska höga politiker och tjänstemän. Chefsåklagaren för antikorruptionsbyrån, som fått hundratals makthavare fällda, fick i somras sparken från sin post.
Rumänien är nu i öppet ordkrig med EU-kommissionen som påpekar att utvecklingen i landet går åt fel håll.
"Om EU-kommissionen behöver vara brutal i vår granskning så kommer vi att vara det. Om vi behöver ta till andra medel så kommer vi att göra det", förklarar vice kommissionsordföranden Frans Timmermans.
Brösttonerna är på sin plats. Men det är med efterklokhetens krankt bleka kinder som kommissionärerna nu ryter till. Rumänien släpptes in i unionen 2007 trots att det var känt att landet inte levde upp till kraven i fråga om korruption och mänskliga rättigheter.
Det gör Rumänien fortfarande inte, påminner helgens folkomröstning.
Misstaget att tumma på medlemskriterierna är svårt för EU att rätta till i efterhand. Men det är inget skäl att sluta försöka. Bryssel måste sätta fortsatt press på Rumänien att bekämpa korruption och respektera sina medborgare – oavsett ursprung och sexuell läggning.
Gå till toppen