Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Filmfestival med världsstjärnor i Malmö

Det pågår några intensiva filmdagar i Malmö. Det är Malmö Arab Film Festival, MAFF, med 68 filmer, flera tusen besökare, samt filmstjärnor och regissörer från flera länder.

"Jag har träffat flera jättekända filmstjärnor här, jag fotograferade mig själv med Menna Shalabi – det är min favorit" säger Amal Keblawi som tagit ledigt från jobbet i två dagar för att hinna se så många filmer som möjligt.Bild: Patrik Renmark
– Det här betyder jättemycket för mig, det är så coolt att kunna gå på bio och se arabiska filmer. När jag växte upp i Malmö fanns inga filmer som visade Mellanöstern där mina föräldrar växte upp, säger Amal Keblawi, ordförande i MAFF.
Under filmfestivaldagarna går hon på så många filmer hon hinner med. På lördagen blev det fyra, på söndagen minst tre och hon har tagit ledigt från jobbet som ekonom för att kunna se arabiska filmer även måndag och tisdag. Mest ser hon fram emot finalfilmen på tisdag, premiären av den egyptiska Gunshot.
– Jag är också så stolt över att kunna visa min man, som är helt svensk, den här sidan av mig, säger Amal Keblawi.
Malmö Arab Film Festival är den största internationella arabiska filmfestivalen utanför arabisktalande länder. Den startades för åtta år sedan av Mouhamad Keblawi som har bott i Sverige i 25 år och arbetar med film.
– Jag besökte arabiska filmfestivaler i andra länder och tänkte att Malmö som är en så internationell stad borde ha en egen filmfestival. Efter arabiska våren märkte jag att det fanns ett intresse, så vi startade 2011 med liten budget, säger Mouhamad Keblawi som ännu är arrangör.
Det slog väl ut. Intresset blev genast stort och nu har festivalen vuxit till att vara på två biografer: Panora och Royal, pågå i fem dagar, ha 124 internationella gäster, prisutdelningar i flera kategorier och galapremiär med röda mattan på rådhuset.
"Jag tror filmer spelar jättestor roll för att visa hur olika samhällen och kulturer ser ut. I går såg jag en palestinsk film, Wajib, och vi satt i 1,5 timme efteråt och diskuterade, det var mycket intressant", säger Muhamed Quaadoura, Malmö.Bild: Patrik Renmark
Men MAFF är mer än en filmfestival, Mouhamad Keblawi ser det även som ett integrationsprojekt och räknar med att endast hälften av besökarna är arabisktalande. Alla filmer är därför textade och efter varje film följer en diskussion på engelska.
Årets tema är Egypten med flera egyptiska filmer men här finns filmer från 37 länder – inte alla är arabisktalande länder, det räcker med att regissören är arabisk för att den ska kvala in. Mer är 500 filmer ansökte om att få vara med, 68 valdes ut – flera av dem har nu sin premiär i Malmö. Det är både dokumentärfilmer, spelfilmer och skolfilmer.
"Året tema är egyptiska filmer. Egypten är arabvärldens Hollywood. De filmstjärnor som är i Malmö nu är så stora att många vänder sig om på gatan, säger Malmö Arab Film Festivals grundare Mouhamad Keblawi.Bild: Patrik Renmark
Förra året kom 7 800 biografbesökare, kanske blir det fler i år. Publiken kommer främst från Malmö och sydvästra Skåne men även en del från Stockholm och såklart fackfolk från flera länder. Nu arbetar de också för att nya filmprojekt skapas i samarbete mellan öst och väst. Bakom MAFF står bland annat Film i Skåne och Malmö stad. Filmfestivalen pågår till tisdag den 9 oktober.
"Det är mycket bra med arabisk filmfestival och att vi utbyter tankar och diskuterar kultur. Det är andra gången jag är på festivalen, jag ser alla filmer", säger Nabela Ali, Malmö.Bild: Patrik Renmark
Här finns hela programmet.
Gå till toppen