Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

S:t Lars kyrkogård en av de sämst skötta

S:t Lars kyrkogård är de glömdas och fördömdas plats. Här gravsattes svårt psykiskt sjuka under de enklaste former. En ny rapport riktar ljus mot kyrkogården, som en av de sämst skötta i sitt slag i Sverige.

Lars H Gustafsson vandrar bland sneda gravmarkeringarna i järn. På dem finns inga namn, bara patientnummer – de flesta oläsbara på grund av rost. Gräset är ovanligt välklippt noterar han. Det får ofta växa högt längs smala gångar.Bild: Lars Brundin
Barnläkaren och författaren Lars H Gustafsson upptäckte S:t Lars kyrkogård av en tillfällighet när han flyttade till Lund och Klostergården och började gå rundor i omgivningarna med hunden. Sedan dess har han återvänt otaliga gånger. Nu har han skrivit en rapport, som innefattar såväl kyrkogårdens dystra historia, som utblickar till ett tiotal jämförbara platser och önskemål om en bättre framtid.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen