Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

Tusentals fastighetsägare vägrar betala mångmiljonnotan för nya VA-nätet

Kommunens nya dagvattennät ska skydda Falsterbonäset mot skyfall. Men fastighetsägarna som får betala mångmiljonnotan för utbyggnaden vägrar att bli tvångsanslutna.
– Vi kommer att överklaga det här till sista instans, säger Bert Näslund, vice ordförande i Höllvikens vägförening 4.

Elna och Bert Näslunds sommarstuga har ägts av familjen sedan 1927. ”Vägföreningen är huvudman för området. Vi betalar allt själva. Kommunen kan inte göra vad som helst”, säger Bert Näslund. I sina protester har vägföreningarna också lyft att systemet med dränering, dagvattenmagasin i dammar och pumpar son de förespråkar redan har testats i andra områden.Bild: Micaela Landelius
Det låglänta Falsterbonäset där 60 procent av kommunens befolkning bor har drabbats hårt av översvämningar på senare år. 2007 föll det första i en serie så kallade hundraårsregn – ett regn som är så kraftigt att meteorologerna räknar med att det bara faller vart hundrade år. Flera skyfall har därefter orsakat omfattande skador på fastigheter. Inför framtida klimatförändringar med ökade regnmängder och stigande havsnivåer väntas problemen förvärras.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen