Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Patricia Lorenzoni: De privilegierades revansch

I Brasilien är det de rika som röstar på extremhögern, skriver Patricia Lorenzoni.

En uppblåsbar Jair Bolsonaro vid en demonstration i Sao Paulo inför valet.Bild: Andre Penner
Universitetsbiblioteket i Brasilia fick under hösten ett växande problem med förstörda böcker. Efter ett tag började anställda se ett mönster i vilka böcker som drabbades. Alla anknöt till mänskliga rättigheter.
De förstörda böckerna är bara en i en serie incidenter i Brasilien på senare tid som kommunicerar ett subtilt hot. I söndags var det val, och den högerextreme kandidaten Jair Bolsonaro fick 46 % av rösterna. Ett kort tag såg han ut att kunna få över 50 %, vilket hade inneburit en seger redan i första valomgången. Nu kommer han istället att ställas mot tvåan, Arbetarpartiets Fernando Haddad, i en andra valomgång den 28:e oktober.
Bland de kommentarer jag tar del av från valet, handlar många om att någonting förändrats i grunden. ”Oavsett vem som vinner kommer jag aldrig att se på människor med samma ögon igen”, säger någon. Bolsonaro har varit etta i opinionsmätningarna ända sedan den fängslade ex-presidenten Lula da Silva förbjöds att kandidera. Men efter att ha legat på mellan 25 och 30 %, steg han till över 40 % under kampanjens sista två veckor.
Bolsonaros framgångar skriver in sig i vad som närmast är en global trend; politisk retorik i hotets form. När Donald Trump under sin kampanj fick frågan av en journalist om han skulle respektera ett valresultat med Clinton som vinnare, svarade han: ”Jag håller dig på halster”. Bolsonaro har gått ett steg längre, och direkt sagt att han inte kommer att gå med på något annat valresultat än det som för honom till presidentpalatset.
Han är kandidaten som hyllar militärregimens tortyr, och kritiserar den för att inte ha dödat fler. Som på valmöten talar om att meja ner politiska motståndare med automatvapen. Och som gör häftigt aggressiva utspel mot kvinnor, hbtq-personer, urfolk, lantarbetare och fattiga i största allmänhet.
Överallt finns det underförstådda hotet om våld, också i hans väljares mikroaktioner. På valdagen spreds bilder på hur anhängare röstade med skjutvapen i händerna – ett brott både mot förbudet att fotografera och mot att bära vapen i vallokalen. Bolsonaro, som vill liberalisera vapenlagarna och beväpna folket, har tidigare talat om att endast ett inbördeskrig kan åstadkomma nödvändiga förändringar. Dessa förändringar, i ett av världens mest ojämlika länder, tycks dock mest handla om att ge vissa utökade befogenheter att döda andra.
Resultatet i andra omgången är osäkert. Men även om Haddad skulle vinna har en avgrund blottats i det brasilianska samhället. Bolsonaro har framgångsrikt lyckats kanalisera en allmänt spridd vanmakt över en dysfunktionell demokrati och ett korrupt system, och rikta den direkt till elitens intressen. Här förenar den sig med vreden hos en klass som inte tänker förlora sin privilegierade ställning utan strid.
För att det i grunden är de privilegierades revansch är tydligt. Medan det fattiga nordöst röstat rött, är den välmående södern en av Bolsonaros starkaste baser. I den förhållandevis rika stad där jag själv tillbringade många av min barndoms vintrar fick Bolsonaro 72 %. Snart åker jag dit. Men jag vet att jag aldrig kommer att kunna se på människor där med samma ögon igen.
Gå till toppen