Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hon är ny Skånechef för Svensk Näringsliv

Svenskt Näringsliv-veteranen Carina Centrén lämnar Blekinge och blir ny regionchef i Skåne. Nu vill hon sätta det skånska näringslivet på kartan.
– Det är viktigt att styrande politiker på nationell nivå förstår vilken motor Skåne är, säger hon.

Carina Centrén har tidigare varit Svenskt Näringslivs regionchef i Blekinge.Bild: Svenskt Näringsliv Tomas Oneborg
Carina Centrén är något av en veteran på Svenskt Näringsliv. Hon har en bakgrund som ekonom men har sedan år 2000 arbetat som Svenskt Näringslivs Blekingechef. Sedan ett par veckor tillbaka är hon har hon tagit över tjänsten som ny regionchef för Skåne.
– Det känns kul att få ta sig an den här utmaningen. Jag ska förvalta det på bästa sätt och se till att näringslivet i Skåne hamnar på kartan nationellt. Det är viktigt att styrande politiker på nationell nivå förstår vilken motor Skåne är för näringslivet, säger hon.
Hon själv ser fram emot att byta Blekinge mot Skåne och de nya utmaningar det innebär.
– Skåne har 33 kommuner och Blekinges bara fem. Det är en helt annan näringslivsstruktur när man har en storstad som Malmö i regionen. Det är nytt för mig att jobba mot en storstad. Dessutom har vi grannlandet Danmark och mycket potential där. Sedan finns det såklart likheter i det dagliga och de frågor som företag upplever behöver förbättras.
Vad tar med dig från tjänsten som regionchef i Blekinge?
– Det viktigaste jag tar med mig är att vi har en långsiktighet i vårt arbete med att driva opinion. Man vände inte opinionen över en natt eller två – eller ens ett år eller två.
Läs också Vellinge är Sveriges näst bästa företagarkommun
Carina Centrén tar över tjänsten som Skånechef från Rolf Elmér. Hon har suttit som tillförordnad regionchef för Skåne sedan i juni, parallellt med tjänsten som Blekingechef. I slutet av september blev hon ordinarie Skånechef.
– Jag har som mål att så snabbt som möjligt börja bygga långsiktiga relationen i flera av kommunerna. Det är viktigt i det här arbete. Mitt mål är att försöka bygga så mycket relationer jag kan under det första halvåret.
Vad har du för relation till Skåne sedan tidigare?
– Tidigare bodde jag i Malmö och läste där. I mitt tidigare jobb har jag jobbat mot Bromölla, Kristianstad och Östa Göinge. Jag brukade skämta om att jag har adopterat Bromölla, Kristianstad och Östa Göinge – men nu får jag ansvar för dem på allvar.
Vad är den största utmaningen för det skånska näringslivet de kommande fem åren?
– Jag har full respekt för att jag inte har satt in mig i allt efter så här kort tid. Men det jag hör från företagen handlar mycket om långsiktig kompetensförsörjning. Vi ser att var fjärde rekryteringsförsök misslyckas. En annan sak som är viktig i Skåne är integrationsbiten och att vi ser över trösklarna för hur man får jobb.
Vilken näringslivsfråga brinner du lite extra för?
– Bakom skylten med en företagslogga eller ett företagsnamn finns det en person av kött och blod. Företag skapar underlag och välfärd för oss alla. Därför är det viktigt att se och respektera personerna bakom företagen. Det kan aldrig bli nog så viktigt att arbeta för.
Gå till toppen