Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Johan Malmberg: Thomas H Johnssons svenska blues prisas

Den legendariske bildjournalisten KW Gullers var inte blott förlaga till Stieg Trenters romanfigur Harry Friberg. Han var en legendarisk bildjournalist och Sverigeskildrare av rang. När han ställde ut i början på 1940-talet i London var det med den talande titeln ”A bit of Sweden” – och när Nordiska museet tog över hans enorma negativsamlingar utgjorde den en guldgruva av Sverigeskildringar.
KW Gullers-stipendiet har sedan det delades ut för första gången 1977 gått till andra lysande stämningsskildrare som Lars Tunbjörk, JH Engström och Maud Nycander. Så också i år! På fredagen fick Landskronabördige fotografen och kultursidans medarbetare Thomas H Johnsson ta emot årets stipendium på 30 000 kronor för sitt projekt "Swedish Blue".
Titeln tycks anknyta till hans fotobokstrilogi "Bluesen i Landskrona" – men fotografiskt har han lämnat det svartvita för en blåtonad odyssé genom landet. Juryns motivering lyder bland annat: "I förlängningen ger 'Swedish Blue' nya infallsvinklar och ökad insikt om tillvaron utanför våra storstäder".
En mer aktuell och vacker formulering hösten 2018 är väl svårt att tänka sig.
Gå till toppen