Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Svante Weyler: "Han skulle kunna bli Kongos Mandela"

Alla som har sett hans arbete på nära håll är överens om att det inte går att finna en värdigare mottagare av Nobels fredspris. Svante Weyler skriver om Denis Mukwege.

Denis Mukwege fick Nobels fredspris 2018 tillsammans med den yazidiska människorättsaktivisten Nadia Murad.Bild: Vilhelm Stokstad/TT
I tio år har han varit nominerad, i tio år har det alltid funnits något som var viktigare än kvinnorna i Kongo. Och i minst tio år har alla som besökt Panzisjukhuset i Bukavu i östligaste Kongo-Kinshasa, vita och svarta, skadade kvinnor och europeiska toppolitiker, journalister och gästande läkare, varit övertygade om att en värdigare mottagare av Nobels fredspris knappast går att finna. När meddelandet kom i fredags om att Dr Denis Mukwege äntligen erhåller Nobels fredspris var det alltså ett länge tillbakahållet jubel som bröt loss där uppe på kullarna över staden där sjukhuset breder ut sig. Men alla var inte lika glada, vi kommer tillbaka till det.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen