Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

Lidl näst ut bland livsmedelsjättarna som vill öppna i Höllviken

Livsmedelsjätten Lidl är bara den senaste i raden av matvarubutiker som vill öppna i Höllviken. Men liksom City Gross och Coop kan etableringen gå i stöpet på en enkel punkt – det finns ingenstans att bygga.

"Jag är absolut positiv till någon ytterligare livsmedelsetablering i Höllviken. Sedan hade jag gärna sett att man fått till butiker i andra delar av kommunen också, men det är marknaden som styr", säger Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande.Bild: Hussein El-alawi
Både City Gross och Coop har i olika turer visat intresse att öppna butik vid Toppen, men alla planer har strandat. Två anledningar pekas ut: bristen på kommunala tomter och havererade diskussioner med privata markägare.
För tre år sedan lanserade Gotska Fastighets AB planer på att bygga en livsmedelsbutik på 3 500 kvadratmeter öster om området, de gick också i stöpet.
Förra hösten klubbade politikerna en ändring i detaljplanen som möjliggör en ny butik på marken bakom biltvätten. Problemet där är att flera intressenter har avfärdat tomten som för liten.
– Det är många som vill bygga i anslutning till Toppenområdet. Vi har redan idag en tuff trafiksituation där. Att planlägga för ytterligare etablering i området känns inte hållbart utan en ny infart från väg 100. Samtidigt vill vi stärka centrumutvecklingen och koppla livsmedelsbutikerna dit, säger Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande.
Idag har kommunen en Coop i centrala Höllviken och en Willy's i Vellinge tätort. I övrigt drivs alla matbutiker av Ica. Carina Wutzler är positiv till fler livsmedelsaffärer i Höllviken, men menar att det saknas mark.
– Sen har vi också sagt att det kanske är lättare att lösa ett läge i Hököpinge eller Västra Ingelstad, men det är man inte lika intresserad av. Det är Höllviken som gäller.
Petra Wahlström, fastighetsutvecklare på Lidl, var nyligen på besök i kommunen och höll en presentation för politiker och tjänstemän om planer på en ny butik. Hon menar att kedjans diskussioner med Vellinge redan har pågått i närmare ett decennium.
Varför har det inte blivit någon etablering tidigare?
– Det måste finnas en tomt som är passande. Kommunen har inte varit ägare till de fastigheter vi varit intresserade av. Det är ofta privata aktörer, och då är det ytterligare ett led.
Senast har Lidl visat intresse för att köpa "Bruschettatomten" intill Höllvikens entrérondell, som ägs av en privat markägare. Där har man inte nått fram i diskussionerna. En majoritet av deltagarna på presentationen tyckte inte heller att placeringen var lämplig.
– Det handlar om vad man ska möta när man kommer till Höllviken. Vi har sagt att man får vara försiktig med etableringar norr om väg 100. Öppenheten mot havet är en viktig identitet för Höllviken, säger Carina Wutzler.
Har ni fått kritik för att Ica har så starkt fäste i kommunen?
– Det finns de som menar att vi skulle vara emot ytterligare etablering – så är det inte. Jag hade gärna sett att det funnits fler butiker. Den som har förslag på en bra lösning får gärna komma med den.
Petra Wahlström menar att Lidl har öppnat för förslag också i andra kommundelar.
– Kommunen domineras av ett fåtal livsmedelsaktörer och det är i dagsläget väldigt snedvridet av konkurrensskäl. Jag har nog haft önskemål i varenda rondell och korsning i Höllviken. Vi kan tänka oss lägen i Vellinge tätort också.
Efter mötet med Lidl har kommunens tillväxtavdelning nu fått i uppdrag att snabbutreda olika möjligheter för en framtida placering av en butik.
Gå till toppen