Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Läsartext: Livsfarliga möten varje dag på Lunds cykelvägar

Lunds vägar är, kortfattat, inte särskilt genomtänkta, skriver Marika Fridén ur ett cyklistperspektiv.Bild: EMIL LANGVAD
Jag cyklar cirka en timme varje dag till och från arbetet. Men min cykelväg orsakar ofta stor stress för mig. Vi är så många som ska samsas i trafiken och det känns som om det är för många för vår lilla stad. Lunds vägar är, kortfattat, inte särskilt genomtänkta. Exempelvis är cykelvägarna enkelriktade, något som många inte vet eller helt enkelt struntar i. Detta leder till ibland livsfarliga situationer, då du i full fart ner för en backe, där du cyklar om en annan cyklist, plötsligt får möte med en cyklist som cyklar mot färdriktningen! Panik! En annan farlig situation är alla buskar och häckar som växer ut i cykelbanorna och försämrar sikten. Och så vidare. Det finns många problem. Därför skulle jag vilja vädja till bilisterna att ha en viss förståelse. Vi är utsatta, vi är oskyddade och vi är trängda. Jag pratar inte om de cyklister som mot bättre vetande bryter mot alla regler, jag förstår att det väcker irritation. Jag pratar om oss som försöker kryssa oss fram i detta kaos, med livet som insats. Är det så viktigt vem av oss som har företräde? Jo, det har det, jag har själv körkort, men om du tvekar- gör det så mycket om du släpper förbi mig? Det finns många tveksamheter så varför inte visa lite respekt och hänsyn?

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen