Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Läsartext: Livsfarliga möten varje dag på Lunds cykelvägar

Lunds vägar är, kortfattat, inte särskilt genomtänkta, skriver Marika Fridén ur ett cyklistperspektiv.Bild: EMIL LANGVAD
Jag cyklar cirka en timme varje dag till och från arbetet. Men min cykelväg orsakar ofta stor stress för mig. Vi är så många som ska samsas i trafiken och det känns som om det är för många för vår lilla stad. Lunds vägar är, kortfattat, inte särskilt genomtänkta. Exempelvis är cykelvägarna enkelriktade, något som många inte vet eller helt enkelt struntar i. Detta leder till ibland livsfarliga situationer, då du i full fart ner för en backe, där du cyklar om en annan cyklist, plötsligt får möte med en cyklist som cyklar mot färdriktningen! Panik! En annan farlig situation är alla buskar och häckar som växer ut i cykelbanorna och försämrar sikten. Och så vidare. Det finns många problem. Därför skulle jag vilja vädja till bilisterna att ha en viss förståelse. Vi är utsatta, vi är oskyddade och vi är trängda. Jag pratar inte om de cyklister som mot bättre vetande bryter mot alla regler, jag förstår att det väcker irritation. Jag pratar om oss som försöker kryssa oss fram i detta kaos, med livet som insats. Är det så viktigt vem av oss som har företräde? Jo, det har det, jag har själv körkort, men om du tvekar- gör det så mycket om du släpper förbi mig? Det finns många tveksamheter så varför inte visa lite respekt och hänsyn?
Jag läser på NTF:s hemsida, efter att en ung man just skrikit att jag inte kan reglerna. Han svänger vänster ut ur en rondell och jag cyklar rakt fram, vid sidan om cirkulationsplatsen. Bilisten har inte använt sin blinkers men hävdar ändå att jag gjort fel! Ok, vad skriver NTF? jo, att ”ingen trafikant har företräde” men att man som bilist ska anpassa sin hastighet och låta ex cyklister passera på cykelpassagen (källa: NTF.se). Regeln är inte glasklar utan innebär att båda har ett ansvar men att det är rimligt att bilisten tar ett större ansvar eftersom denne är betydligt mer skyddad. Min poäng är: visa hänsyn. Du kanske tror att du har rätt, men kanske har du inte det? Skrik inte, det blir så otrevligt. Jag är bara en cykelpendlande mamma och lärare, som kämpar i detta trafikkaos varje dag. Jag uppskattar inte att du utsätter mig för fara och dessutom skriker att jag inte gör rätt i trafiken. För det visade sig, vid en närmare undersökning, att det var du som gjorde fel.

Marika Fridén

Lund
Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen