Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Skånes dansteater får en ny chef om en månad

I november blir det klart vem som blir Skånes dansteaters nästa chef. Nu kvarstår endast två kandidater till att efterträda Åsa Söderberg som slutar till sommaren efter tolv år.

Till vänster: scen ur dansföreställningen "Nayrab" på Skånes dansteater. Till höger: Åsa Söderberg.Bild: Malin Arnesson och Patrik Renmark
Juli 2007 blev Åsa Söderberg ny vd och konstnärlig ledare för Skånes dansteater och efterträdde då Marie Brolin-Tani. Under de elva gångna åren har hennes förordnande förlängts tre gånger, men sommaren 2017 gjordes det klart att styrelsen inlett en rekryteringsprocess för att hitta hennes efterträdare.
Det nuvarande kontraktet går ut sommaren 2019 och snart kommer vi att få veta vem som ska ta över.
Miljöpartiets förra språkrör Lotta Hedström är styrelseordförande i Skånes dansteater och avslöjar för Dygnet Runt att rekryteringsprocessen rullar på enligt plan.
– Det har varit ett stort intresse och påtagligt kvalificerade sökande. Det är en hyfsat jämn könsfördelning och kandidater från många olika länder, säger Lotta Hedström.
Först hade de en lista på nitton kandidater som senare kokades ner till sex namn. Nu är de nere på enbart två kvarvarande kandidater.
– Vi finslipar våra sista frågor till dem och styrelsen beräknar att ta ett finalt beslut den 16 november, säger Lotta Hedström och tillägger att beslutet kommer att tillkännages samma dag.
Till helgen är det premiär för Skånes dansteaters stora höstföreställning ”Belonging” på Malmöoperan. Bakom den står dansteaterns egen huskoreograf Ben Wright som även skapat bland annat ”Feeling of going” och ”Spectrum”. ”Belonging” blir hans sista föreställning på Skånes dansteater på ett ett bra tag.
Ben Wright.Bild: Emma Larsson
Förra sommaren tillträdde Ben Wright som konstnärlig ledare för danskompaniet Candoco i Storbritannien och då lämnade han tjänsten som biträdande konstnärlig ledare på Skånes dansteater, en tjänst han haft i fyra år. Det senaste året har han istället haft titeln huskoreograf på Skånes dansteater.
– Men det är två uppdrag som har hängt ihop med mitt kontrakt. Så det tar slut nu, säger Skånes dansteaters vd Åsa Söderberg.
– Jag har ju programlagt säsongen 2019–2010 och där finns Ben inte med, men det är ju inget som säger att han inte kommer tillbaka som koreograf under en ny chef, säger Åsa Söderberg.
Candoco är ett av de ledande danskompanierna i världen som blandar dansare både med och utan funktionssvårigheter.
Håll koll på Malmös dansscener – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen