Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Är Lund tillräckligt attraktivt som plats?”

Nu sker det en pånyttfödelse i regionen, enligt Per Tryding, vice vd för Sydsvenska industri- och handelskammaren. Han tror att näringslivet i Malmö, Helsingborg och Lund tämligen snabbt kommer att fånga upp den personal som friställs när Baxter lägger ner sin produktion i Lund. Samtidigt menar han att universitetsstaden bör fundera på dess självbild.

Lund från ovan.Bild: Hussein El-alawi
Nedläggningen av Astra Zenecas forskningsenhet, mobiltelefoniklustrets försvagning inom Sony Mobile och Ericsson, och nu även nedläggning av Baxters produktion. De tio senaste åren har Lund haft en arbetsmarknadsmässig uppförsbacke med flertalet avancerade tjänster som gått om intet.
Per Tryding är vice vd för Sydsvenska industri- och handelskammaren.Bild: Sydsvenska industri- och handelskammaren
– Man måste börja fundera på om Lund är tillräckligt attraktiv som plats. Är Lund bland annat tillgängligt nog för att snabbt nå internationella flyglinjer, jämfört med Malmö? Och är Lund tillräckligt bra på att skörda tillgångarna som universitetet ger? säger Per Tryding, vice vd för Sydsvenska industri- och handelskammaren.
Han ser dock inte frågeställningarna som nödvändigtvis en recension av Lund som miljö, och pekar på att det är väldigt svårt att gardera sig mot nedläggningar som beslutas av internationella koncerner med flera produktionsanläggningar i olika delar av världen.
Enligt Per Tryding är det inte ovanligt att globala företag benchmarkar sina sajter mot varandra, och att man vid någon tidpunkt då också noterar en överkapacitet i koncernen. I sådana lägen handlar det då till stor del om var i världen det är billigast för företaget att genomföra neddragningar.
I det här fallet förlorade Lund dragkampen mot Italien, när frågan avgjordes var Baxter skulle samla sin tillverkning i Europa.
– Det är väldigt billigt att stänga ner verksamheter i Sverige jämfört med andra länder i västvärlden, vi har ju bland annat ett förmånligt system med lönegarantier. Det här har har vi sett tidigare i samband med andra nedläggningar i Sverige, säger Per Tryding.
I kölvattnet av tidigare företagsreträtter från Lund tycker Per Tryding att regionen har lyckats att ta tillvara på den frigjorda arbetskraften, även om människorna inte alltid har hamnat i den bransch som de senast verkade i. Han nämner också att många anställda som blir av med jobben istället går till yngre bolag, som förhoppningsvis kan växa med tiden.
– Uppsidan är att det frigörs arbetskraft till startups, som ger en pånyttfödelse. När det gäller Baxter tror jag också att arbetsmarknaderna i Malmö, Helsingborg och Lund rätt så snabbt kommer att kunna absorbera kompetensen, säger Per Tryding.
Läs också Baxters förklaring: Kostnaden per anställd är högre i Lund
Läs också Baxter lägger ner produktionen i Lund – två av tre får gå
Läs också Lund rasar i tillväxtmätning bland Sveriges största städer
Gå till toppen