Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Baxter lägger ner produktionen i Lund – två av tre får gå

Två tredjedelar av alla tjänster – totalt 360 jobb – försvinner när det amerikanska medicinteknikbolaget Baxter lägger ner produktionen i Lund. Samtidigt drar bolaget ner inom forskning och utveckling, sex år efter uppköpet av Gambro. Dessutom berörs ett ännu okänt antal av de 160 konsulter som idag arbetar för Baxter i Lund.

Totalt 360 tjänster varslas om uppsägning när Baxter stänger produktionen i Lund och drar ner på forskningen.Bild: Thomas Frostberg
Det är ett stycke Lundahistoria som avslutas när de 540 personerna som är anställda vid Baxters anläggningar i nordöstra Lund samlas nu vid 14-tiden till två parallella informationsmöten.
Influgna chefer från koncernhuvudkontoret utanför Chicago respektive Europakontoret i Zürich är på plats för att tillsammans med de lokala platscheferna berätta om det sparpaket som drabbar den skånska verksamheten, som för sex år sedan köptes upp av Baxter.
Varslen av sammanlagt 360 tjänster är en direkt effekt av ett globalt omställningsarbete inom Baxter för att koncernen ska bli mer effektiv i produktionen och öka innovationstakten, uppger Camilla Sjöström, kommunikationsansvarig för Baxter i Norden.
– Det här är den största flytten som sker inom det här förändringsarbetet, säger hon till 8till5 och syftar på att produktionen fram till slutet av år 2022 ska föras över till Italien.
Vid ett möte på hotell Scandic Star får produktionspersonalen nämligen beskedet att deras jobb försvinner när Baxter successivt lägger ner produktionen av dialysmaskiner för kronisk och akut dialys, torrkoncentrat och vattenreningsprodukter i Lund. Istället flyttas produktionen till en motsvarande anläggning som redan finns i Italien. Omkring 250 personer påverkas av beslutet.
Samtidigt har personalen som arbetar med forskning och utveckling kallats till möte i företagets lunchmatsal på Magistratsvägen. Där presenteras en större global förändring av koncernens forskningsverksamheten, med sikte på att skapa smalare enheter som kan jobba djupare med utveckling. För de anställda i Lund innebär det att Baxter drar in 40 av de 130 tjänsterna inom forsknings- och utvecklingsområdet. Neddragningen genomförs under nästa år.
Dessutom försvinner ett 70-tal av de 160 tjänster som idag finns inom olika supportfunktioner, detta som en direkt följd av de båda besparingsåtgärderna.
Utöver det räknar företaget också med att minska på antalet konsulter, men där finns ingen konkret siffra i dagsläget. I slutändan beror det på hur de fackliga förhandlingarna går gällande varslet av anställda.
Samtidigt uppger Camilla Sjöström att Baxter tänker fortsätta investera i forsknings- och utvecklingsverksamhet i Lund, där ny kompetens kommer att behöva tillföras för att kunna utveckla nya behandlingsformer för dialyspatienter.
– Vi stänger inte ner i Lund, utan bloddialysforskningens hjärta är kvar här, säger hon.
Dessutom har en verksamhet inriktad på läkemedelsberedning av antibiotika nyligen flyttats till Lund från Storbritannien. Den verksamheten ska fortsätta drivas från Skåne.
Gambro grundades i Lund 1964 av industrialisten Holger Crafoord och läkaren Nils Alwall, baserat på uppfinningen av en så kallad konstgjord njure som skulle göra dialysbehandling mer lättillgänglig.
Det var i slutet av 2012 som Baxter, med huvudkontor i Chicagoområdet, lade ett bud på medicinteknikbolaget Gambro. Säljare var Wallenbergsfärens riskkapitalbolag EQT och investmentbolaget Investor, som hade köpt ut Gambro från börsen 2006 och sedan sålde vidare bolaget i tre olika affärer efter att ha delat upp verksamheten. Sista steget var försäljningen till Baxter, som gav 26,5 miljarder kronor.
Läs mer: Gambro säljs till Baxter
Läs mer: Baxter skrotar forskningsprojekt – flera jobb hänger löst
Läs alla artiklar om: Varslen i Lund
Gå till toppen