Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Baxters förklaring: Kostnaden per anställd är högre i Lund

Kostnadsläget för produktionspersonalen gjorde att Lund förlorade dragkampen mot Italien, när frågan avgjordes var Baxter skulle samla sin tillverkning i Europa. Det berättar Nordenchefen Magnus Lindholm för 8till5. Neddragningen på forskningssidan handlar däremot om att flytta resurser till Indien för att komma närmare den asiatiska marknaden.

Magnus Lindholm, vd för Baxter i Norden, och Lina Karlsson, platschef för forskningsverksamheten i Lund.Bild: Thomas Frostberg
Varslet på 360 tjänster i Lund som den amerikanska medicinteknikkoncernen Baxter lade under onsdagen består av två separata delar – dels en generell neddragning på forskning och utveckling, dels att produktionen i Lund läggs ner och flyttas till Italien.
Läs också Baxter lägger ner produktionen i Lund – två av tre får gå
– Baxter har förändrats mycket som bolag sedan förvärvet av Gambro. Vi behövde bli mer snabbrörliga och tittade över hur vi kunde bli mer effektiva inom hela företaget, för att snabbare kunna möta behov hos patienter i hela världen, säger Magnus Lindholm, vd för Baxter i Norden, när han träffar 8till5 för att förklara bakgrunden till sparpaketet som drabbar Lund.
Han får medhåll av Lina Karlsson, platschef för forskningsverksamheten i Lund och global forskningschef inom området bloddialys.
– Vi hade varit ägda av Investor och EQT och var väldigt hårt hållna, där allt varit väldigt kortsiktigt och vi skulle leverera på kort tid. Då var det svårt att investera i forskning och utveckling. Så att komma in i Baxter var rätt lugnt och skönt ett tag – tills den här resan började, säger hon och syftar på arbetet som Baxter inlett för att öka effektiviteten i produktionen och hastigheten i innovationsprocesserna.
Det är den omställningen som nu drabbar Lund så väl inom forskning som produktion.
– Vi har tittat på olika modeller, dels att flytta all produktion till Lund från Italien, dels att flytta allt från Lund – men också att lägga ut produktionen externt. Det mest kostnadseffektiva när vi ser till totalkostnaden är att flytta produktionen från Lund till Italien, säger Magnus Lindholm.
I bedömningen har en rad olika faktorer vägts samman, men det är framför allt en faktor som sticker ut:
– Kostnader per anställd är högre här än i Italien, säger han.
När det gäller neddragningen inom forskning och utveckling i Lund är det däremot andra motiv som ligger bakom. Dels vill företagsledningen öka tempot i innovationsarbetet, dels sprida det till fler delar av världen.
– Baxters forskning och utveckling är väldigt centraliserad i Europa och vi har nästan ingen närvaro i Asien, samtidigt som det finns ett stort segment som inte får behandling där. Då måste vi titta på utveckling för de marknaderna, säger Lina Karlsson.
Hon förklarar att det bland annat handlar om att få förståelse för de lokala marknaderna för att kunna utveckla produkter som fungerar när strömförsörjningen inte ser ut som i västvärlden, när logistikkedjorna är annorlunda och när möjligheten att lagra dialysvätskor hemma är begränsad på grund av trångboddhet.
Därför ska utvecklingsverksamheten byggas ut i Bangalore i Indien, finansierat genom neddragningarna i Lund.
– Alla medicinteknikbolag är närvarande i Bangalore och Baxter ligger egentligen lite efter. Men även om vi varslar 40 personer så kommer Lund att förbli en av de största forskningssajterna, säger Lina Karlsson.
Den andra stora utmaningen på innovationsområdet handlar om att komma på helt nya lösningar för hur dialysvård kan bedrivas så att patienternas vardag underlättas och hälsan förbättras.
– Vi måste utnyttja vår kunskap för att snabbare få upp mängden innovation för att vara med på förändringsresan. Det finns möjlighet att göra stora innovationer och inte bara nya features på våra dialysmaskiner. Det är mycket möjligt att vi behöver bygga ny kompetens inom projektledning och systemkompetens för detta, säger hon.
Läs också Gambro säljs till Baxter
Fakta

Från Gambro till Baxter

Gambro grundades i Lund 1964 av industrialisten Holger Crafoord och läkaren Nils Alwall, baserat på uppfinningen av en så kallad konstgjord njure som skulle göra dialysbehandling mer lättillgänglig.

Det var i slutet av 2012 som Baxter, med huvudkontor i Chicagoområdet, lade ett bud på medicinteknikbolaget Gambro. Säljare var Wallenbergsfärens riskkapitalbolag EQT och investmentbolaget Investor, som hade köpt ut Gambro från börsen 2006 och sedan sålde vidare bolaget i tre olika affärer efter att ha delat upp verksamheten. Sista steget var försäljningen till Baxter, som gav 26,5 miljarder kronor.

Gå till toppen