Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Aktuella frågor

Debattinlägg: "Företagare i Malmö lyckas trots stadens politiker, inte tack vare dem."

Nej, Malmö är inte Skånes tillväxtmotor, svarar Företagarna i en slutreplik.

Det är en talande tystnad från kommunalråden, skriver företrädare för Företagarna.Bild: Patrik Renmark
Det första steget för att komma tillrätta med ett problem är att erkänna att det finns. Malmö stad har bitvis mycket stora utmaningar som stadens politiker inte längre kan blunda för. Att påtala detta är inte att svartmåla, utan att uppmana till diskussion.
Företagarna välkomnar repliken från Diab med flera (Aktuella frågor 10/10). Det är ett första och viktigt steg i en konstruktiv debatt om företagsklimatet i Malmö. Det är däremot oroande att Malmös politiker inte alls tycks vilja föra denna debatt. Det är en talande tystnad från kommunalråden. Var är politikernas engagemang för det lokala företagsklimatet?
Att skribenterna är nöjda med Malmös stads politiker är förstås trevligt. Företagarnas medlemmar sänder däremot helt andra signaler och menar istället att företagsklimatet hindrar Malmö att bli den dynamiska plats staden har potential att bli. Våra medlemmar lyckas med sitt företagande i Malmö trots stadens politiker, inte tack vare dem.
Diab med flera skriver att utjämningssystemet är en irrelevant faktor i en diskussion om företagsklimatet. Varför det skulle vara så är svårt att förstå. Utjämningssystemet utgör själva grunden för varför Malmö stad misslyckas med att leva upp till sin potential. Utjämningssystemet minskar incitamenten för Malmö stad att förbättra företagsklimatet och skapa fler jobb. Istället innebär utjämningssystemet att Malmö stad får högre ersättning ju sämre arbetsmarknad staden har. Det lönar sig helt enkelt inte för Malmö stads politiker att anstränga sig. Malmö har gjort sig bidragsberoende.
Bristen på insikt blir än allvarligare när Malmö stads misslyckanden förklaras med ”broeffekten”, kranskommuner och nyanlända. Det är att undfly det egna ansvaret. Det är också att resignera inför de utmaningar som kommunen står inför.
Skribenterna hänvisar till rapporten MalmöLäget som är en reklamtext från Malmö stad – knappast en källa till den saklighet, fakta och vetenskap som skribenterna efterfrågar. Rapporten försöker på ett kreativt sätt undanhålla information som visar Malmö i sämre dager. Texten är därför snarast ytterligare ett exempel på hur stadens företrädare vägar att medge problemen. Det redovisas exempelvis inte att arbetslösheten i Malmö är dubbelt så hög som riksgenomsnittet under rådande högkonjunktur och samtidigt som staten pumpar in miljarder i staden. Rimligtvis är detta ett problem och en utmaning för det lokala företagsklimatet.
Att Företagarna inte skulle vilja stävja svartarbete är en fundamental missuppfattning. Få saker är viktigare för företag än att stävja osund konkurrens, privat likväl som offentlig. Att påstå något annat är nonsens.
Kommunens attityder mot företagande är nedslående, men samtidigt talande. Både skribenterna och stadens politiker måste inse allvaret och medge att Malmö har stora utmaningar. Varken Malmö eller övriga landet har råd med ytterligare fyra misslyckande år.
Nej, när 20–25 procent av budgeten utgörs av bidrag är det svårt – att som skribenterna gör – påstå att Malmö skulle vara Skånes tillväxtmotor.

Dan Andersson

Dan Andersson är ordförande för Företagarna Malmö.

Magnus N:son Engelbäck

Magnus N:son Engelbäck är regionchef för Företagarna Region Syd.
Gå till toppen