Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

Graffiti på skolschemat – kulturgaranti för Vellingeelever

Snabbt snabbt sprutas några streck med färgburken. Det som skulle blivit ett namn blev istället en oval med streck i. Eleverna från Södervångskolan i Vellinge har graffiti på schemat, det är årets satsning på kultur. "Jättekul, men lite svårt" säger Andrea Öberg.

Eleverna från årskurs 9 får höstens kulturdos på Trelleborgs museum. Efter konstutställning om krig och expressionisterna får de göra sitt eget konstverk. Elin Agélii och Andrea Öberg testade grafitti.Bild: Maria Sehlin
"Skaka burken. Hör kulan inuti burken, den blandar färgen. Blir det suddigt? Gå närmare inpå." Så lyder instruktionerna från konstpedagogen Rikard Johansson till eleverna i årskurs 9 från Södervångskolan.
Det är en annorlunda skoldag. Den årliga kulturdagen för niondeklassare i Vellinge innebär ett besök på Trelleborgs museum med efterföljande konstproduktion – influerad av expressionisterna.
På museet visas nämligen utställningen "Nell i stormen" som lyfter just denna stilriktning och berättar om hur kriget påverkade vardagen och konstnärernas verk.
– Den här utställningen passar så bra att utgå från eftersom eleverna läser om världskrigen i årskurs 9. Det är också en så tydlig historia, det blev konst som brändes av nazisterna, säger Maria Jiborn på Trelleborgs Museum.
"Det är rätt kul, jag har inte testat graffiti innan" säger eleven Elias Persson som tänkte skriva sitt namn men det blev en figur istället.Bild: Maria Sehlin
Eleverna får i uppdrag att uttrycka sig genom egna konstverk. De börjar inomhus och producerar olika konstverk som politiska märken, en mörk jordglob och slagord. Allt sätts upp på skärmar utanför museet.
– Det är jättekul att man får så fria händer, man kan göra mer än på bildlektionerna eftersom då betygssätts allt, säger Sebastian Hvan Odde som gjorde ett stort V-märke.
"Vi tillverkade ett hjärta för att det är en symbol för mycket fina känslor" säger Andrea Öberg, här med gruppkamraterna Elin Agélii och Maja Larsson.Bild: Maria Sehlin
För att få måla på graffitiväggen måste eleverna ha både skyddskläder och ansiktsmask. Många vill prova. De får lära sig hur en färgburk med "astrocap" gör breda streck, hur" skinnymunstycket" skapar skarpa, smala streck och att "flare" betyder att målar från brett till smalt – och tvärtom.
– Det är jättecoolt att vi får göra detta, det här är helt klart en skoldag vi kommer att minnas länge, säger Elin Agélii.
"400 vellingeelevers streetart finns nu till allmän beskådan i Trelleborg" säger Maria Jiborn från Trelleborgs Museum.Bild: Maria Sehlin

Alla barn garanteras kultur

Vellinges Kulturgaranti garanterar att alla barn i fem olika ålderskategorier får en kulturupplevelse.
– Det är viktigt att barnen hittar många sätt att uttrycka sig, säger Margareta Månsson, kultursamordnare.
Margareta Månsson, kultursamordnare i Vellinge.Bild: Ludvig Månsson
Vellinge var en av de första kommunerna i landet som 2003 införde en Kulturgaranti. Den garanterar att alla barn i fem olika åldersgrupper får i alla fall en kulturupplevelse per år. Nu har Kulturgarantin funnits i 15 år och Vellinge har funnit ett upplägg de trivs med:
För treåringar bjuds på en musikupplevelse, för sexåringarna dans, för nioåringarna film, tolvåringarna litteratur och för femtonåringarna konst. De anlitar professionella aktörer och bussning dit ingår.
– Utbudet väljs med omsorg. Jag försöker välja program så att skolan kan knyta an till ämnet, det kan handla om värdegrundsarbete eller om ett historiskt förlopp, säger Margareta Månsson, som bokar aktiviteterna.
Varje arrangemang förbereds med en lärarintroduktion, helst med kulturarrangören, så att lärarna kan förbereda eleverna och även diskutera ämnet efteråt.
– Kulturgarantin är mycket uppskattad och kan leda till nya intressanta diskussioner, säger hon.
Den kostar cirka 260 000 kronor per år och genomförs på hösten varje år.
För att även barn i de andra årskurserna ska få sin dos kultur finns också skapande skola och kultur 158. Det innefattar besök för årskurs 4 på Vikingabyn i Foteviken och filmskapande för årskurs 7. Alla elever i årskurs 2 får besök av Vellinge kulturskola.
Eleverna i årskurs 1, 5 och 8 erbjuds olika teaterbesök. Årskurs 1 ska i höst se föreställningen ”Pudlar & Pommes”, årskurs 5 ska se ”Matilda” på Malmö Opera och årskurs 8 har precis sett föreställningen ”Puss & Snusk”.
– Med detta får cirka 5500 barn och ungdomar en kulturdos i år, säger Margareta Månsson.
Gå till toppen