Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Huvudledare

Ledare: Saudiarabien måste stå till svars.

Försvunnen: Jamal Khashoggi.Bild: Virginia Mayo
Den regimkritiske saudiske journalisten Jamal Khashoggi är förvunnen. Förra tisdagen klev han in på hemlandets konsulat i Istanbul i Turkiet. Sedan dess finns inga livstecken från honom.
Khashoggi kan ha förts bort med våld och fortfarande vara vid liv. Flera saudiska dissidenter i exil har de senaste åren kidnappats i Europa. Men det finns också uppgifter som gör gällande att Khashoggi mördades på konsulatet.
Enligt turkiska myndigheter ska konsulatets egna övervakningsfilmer vara försvunna. En av flera märkliga omständigheter i denna historia. En annan är att den lokalanställda personalen på konsulatet, återigen enligt turkiska myndigheter, med kort varsel ska ha uppmanats att ta ledigt samma dag Khashoggi försvann. Efter försvinnandet lyfte två hyrda flygplan med en grupp saudiska tjänstemän ombord med destination Riyad. Övervakningsfilmerna misstänks ha följt med på resan. Möjligen också Khashoggi. Levande eller död.
Saudiarabien har knappast några betänkligheter när det gäller att neutralisera för kungahuset besvärliga motståndare. Jamal Khashoggi är – eller var – utan tvekan en av de besvärligare. Som krönikör i ansedda Washington Post har den saudiske dissidenten haft en stark plattform för sin kritik. Som tidigare förtrogen hos det saudiska kungahuset är han väl insatt i hur regimen resonerar och fungerar.
För tre år sedan besteg Salman bin Abdul Aziz den saudiska tronen. Sedan dess har hans son Mohammed bin Salman blivit allt mäktigare. Kronprinsen vill framstå som en progressiv reformator med målet att modernisera det saudiska samhället. Men prinsens uppmärksammade, i praktiken närmast symboliska reformer som att ge kvinnor rätt att köra bil och tillåta biografer, har kombinerats med en hårdnande repression mot i stort sett allt och alla som andas ifrågasättande av kungahusets politiska linje.
Anklagelser om korruption har, precis som i Kina under president Xi Jinping, blivit ett effektivt sätt att undanröja potentiella konkurrenter om makten.
Khashoggi har gått hårt åt Mohammed bin Salman och inte minst ifrågasatt Saudiarabiens inblandning i det blodiga inbördeskriget i Jemen.
Saudiarabien är USA:s viktigaste allierade i regionen och om det är något land som har förutsättningar att förmå saudierna att bringa klarhet i Khashoggis försvinnande så är det USA. Den amerikanske utrikesministern Mike Pompeo uppmanade i måndags Saudiarabien att genomföra en "noggrann utredning" av försvinnandet. Den twitterglade presidenten Donald Trumps engagemang i ärendet kan väl bäst beskrivas som pliktskyldigt. Som svar på en direkt fråga svarar Trump att han är bekymrad, "gillar det inte". Men så betraktar Trump som bekant själv den fria pressen som en "fiende till folket".
Att erbjuda kritiker av totalitära regimer en fristad har länge varit en viktig princip i Väst. Om Saudiarabien kallblodigt och överlagt mördat Khashoggi, är det inte bara ett brott utan också en flagrant provokation mot USA som bör få konsekvenser.
Gå till toppen