Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bekräftat: Alliansen och FNL ska styra Lund

Nu bekräftar partierna Sydsvenskans avslöjande: alliansen och Förnyalund formerar ett gemensamt styre för Lund den kommande mandatperioden.
Liberalernas Philip Sandberg blir kommunstyrelsens ordförande. Även Fredrik Ljunghill (M), Börje Hed (FNL) och Inga-Kerstin Eriksson (C) får poster som kommunalråd.

Börje Hed (FNL), Agneta Lindskog (KD), Inga-Kerstin Eriksson (C), Fredrik Ljunghill (M) och Philip Sandberg (L) gick tillsammans utanför Rådhuset på torsdagsförmiddagen.Bild: Ingemar D Kristiansen
Samarbetet presenterades på en presskonferens i vigselrummet i Lunds rådhus på torsdagsförmiddagen.
– Lundaborna har röstat för ett maktskifte och för att Lund ska få en omstart. Våra partier har gått fram, medan de rödgrönrosa partierna har backat. I det här läget vill vår nybildade Lundakvintett, med Liberalerna, Moderaterna, Förnyalund, Centerpartiet och Kristdemokraterna, göra anspråk på att styra Lund, sa Philip Sandberg när pressträffen började.
Läs också Sydsvenskan avslöjar: Alliansen tar makten i Lund med hjälp av FNL
Partierna uppger sig vara eniga i många politiska frågor.
– Och där vi har haft olika ingångar har vi hittat värdefulla kompromisser för Lundaborna bästa, sa Philip Sandberg.
Agneta Lindskog (KD), Börje Hed (FNL), Philip Sandberg (L), Fredrik Ljunghill (M) och Inga-Kerstin Eriksson (C) på pressträffen i vigselrummet i Rådhuset.Bild: Ingemar D Kristiansen
Partierna fick under pressträffen presentera var sin fråga där man nu är överens – med tydlig koppling till vad partiet prioriterar.
Moderaternas Fredrik Ljunghill betonade att skatten inte ska höjas.
– Kvaliteten ska vara hög i välfärden, men välfärden ska vara kostnadseffektiv också, sa han.
FNL:s Börje Hed lyfte frågan om nedgrävning av järnvägen, där kommunen ska göra en egen förstudie.
– Vi är överens i Lundakvintetten om att det inte är aktuellt att bygga två spår till i markplan genom Lund. Fler spår ska föregås av ett löfte från Trafikverket om att de ska ligga i en järnvägstunnel, sa han.
Centerns Inga-Kerstin Eriksson tog upp frågan om byggande på jordbruksmark.
– Vi är överens om att inga beslut om nya detaljplaner på bördig åkermark, 8-10 plus, ska tas under mandatperioden, sa hon.
Vissa undantag får dock göras, när man har lagt mycket resurser på en detaljplan, exempelvis den planerade utbyggnaden på Brunnshög. Och den nya översiktsplanen, som ska klubbas av fullmäktige på torsdagskvällen, kommer Lundakvintetten inte att stoppa.
Kristdemokraternas Agneta Lindskog tog upp frågan om hur äldre ska bo.
– Det ska vara möjligt för alla över 85 år att flytta till ett boende med ökad service, sa hon.
Den nya Lundakvintetten har också nått en kompromiss i frågan om fritt sök till gymnasiet. En utvärdering ska genomföras och man ska ta reda på vad konsekvenserna skulle bli om Lund sade upp avtalet för omförhandling.
Tillsammans har de borgerliga partierna och FNL 32 mandat i kommunfullmäktige – ett mindre än vad som krävs för egen majoritet.
De rödgrönrosa partierna Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ, med totalt 27 mandat, kommer nu sannolikt att samarbeta. Därmed blir Sverigedemokraterna, med 6 mandat, vågmästare i fullmäktige.
Även i facknämnderna kommer SD att vara vågmästare. Både Lundakvintetten och de rödgrönrosa får fem mandat i nämnderna, och SD griper det elfte. Därmed kan kvintetten få svårt att driva igenom sin politik, eftersom man i nästan varje fråga är beroende av stöd från något annat parti.
– Vi ser fram emot ett bra samarbete över blockgränsen, ibland med Miljöpartiet, ibland med Socialdemokraterna. Och i vissa fall kommer vi att lägga fram vårt förslag som nämnden då får ta ställning till, sa Philip Sandberg.
I kommunstyrelsen får dock Lundakvintetten egen majoritet.
Fredrik Ljunghill får rollen som vice ordförande i kommunstyrelsen, men hur Lundakvintetten fördelat övriga politiska poster mellan sig vill man ännu inte avslöja.
Gå till toppen