Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Damberg kritisk mot Baxter: Borde kontaktat regeringen

Näringsminister Mikael Damberg (S) är kritisk till att regeringen inte hade informerats i förväg om att Baxter skulle varsla 360 tjänster i Lund. Det försvårar möjligheterna till statliga insatser, menar han. ”Min e-post och telefon är alltid öppen för företag som står inför avgörande beslut.”

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) är kritisk till att medicinteknikjätten Baxter inte kontaktade regeringen före beslutet att lägga ner produktionen i Lund.Bild: Pontus Lundahl/TT
Regeringen togs på sängen när den amerikanska medicinteknikjätten Baxter igår varslade om att 360 tjänster försvinner när produktionen i Lund läggs ner och forskningsverksamheter samtidigt bantas.
Näringsminister Mikael Damberg fick istället kännedom om beslutet genom att läsa nyhetsartiklar om varslet på 8till5.
– Det här var en nyhet för mig, vi hade inte hört talas om detta tidigare. Det är jobbigt för dem som har fått ett negativt besked idag och drabbas under några års tid när den här nedväxlingen görs. Samtidigt återstår det fackliga förhandlingar, så det startar ju snarare nu, säger Mikael Damberg till 8till5.
– Det är oerhört viktigt för mig att företaget känner ett stort ansvar för ursprunget i Gambro. Det här är ju en klenod i Lund.
Läs mer: Baxter lägger ner produktionen i Lund – två av tre får gå
Han är också frågande till företagets kalkyler som ligger bakom beslutet om nedläggning och flytt av produktionen från Lund till Italien. Baxters ledning motiverar det med att kostnaden per anställd är högre i Skåne.
– Det är otroligt viktigt att företag jobbar med konstant produktivitetsutveckling och det är svensk industri vanligtvis bra på, så att man kan mäta sig med andra länder. Det är en viktig del, så jag hoppas verkligen att Baxter har räknat rätt på vilka investeringar som är möjliga att göra, säger Mikael Damberg.
Läs mer: Baxters förklaring: Kostnaden per anställd är högre i Lund
Precis som i fallet med Findus nedläggning i Bjuv kommer näringsministern nu begära att regeringen får information från Baxter om bakgrunden till beslutet att avveckla tillverkningen i Lund.
– Jag kommer att vilja ha kontakt med bolaget för att förstå hur de har tänkt. Jag är också väldigt nyfiken på den verksamhet de ska behålla och utveckla, säger han med syftning på omställningar och förändringar i arbetssättet inom forskning och utveckling som Baxter nu genomför globalt.
Samtidigt är han kritisk till att den informationen inte kommit tidigare, eftersom det försvårar för regeringen att sätta in olika former av stödåtgärder.
– Min epost och telefon är alltid öppen för företag som står inför avgörande beslut. Nu kommer vi i ett läge där besluten redan är fattade. Det gör att vi hamnar lite sent i beslutsprocessen, när man redan varslar. Men varsel är en sak, vi får se vad som händer efter fackliga förhandlingar.
Men hade det spelat någon roll? Vad hade regeringen kunnat göra?
– Många företag känner inte till de satsningar som görs, så vi är alltid intresserade av att ha en nära dialog med företag som står inför den här typen av beslut. Det kan innebära att de får veta om statliga satsningar som görs på robotisering för effektivare produktion eller andra saker som skulle kunna spela roll. När ett enskilt företag, särskilt inom globala koncerner, står inför avvägningar om att dra ner är det väldigt bra att i ett tidigare skede kunna se vad de kan göra för att vässa den svenska produktionen.
– Samtidigt ska vi komma ihåg att ibland måste företag också dra ner. Det är en del av den verklighet som företag står inför.
Läs alla artiklar om: Varslen i Lund
Gå till toppen