Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Efter Baxters varsel: Räddningen finns i Danmark

Skåne tappar life science-baserad produktion och samtidigt finns det gott om motsvarande jobb på andra sidan av Sundet. Det menar den Öresundsintegrerande medlemsorganisationen Medicon Valley Alliance (MVA), som efterlyser en kraftsamling för att ta hand om den personal som friställs i samband med Baxters nedläggning av produktionen i Lund.

Medicon Valley Alliance, MVA, har sitt säte i Ørestad, KöpenhamnBild: Jenny Leyman
Dansk-svenska MVA jobbar för att främja nätverk och kompetensutveckling kring life science-industrin i Öresundsregionen och ser Baxters varsel som ett hårt slag, inte minst i Skåne.
Petter Hartman på Medicon Valley Alliance, MVA.Bild: Jenny Leyman
– Tyvärr är detta också en trend som vi har fått vänja oss med. Vi ser en stark koncentration av verksamhet baserad på forskning- och utveckling (FoU), samtidigt som produktionen i allt högre utsträckning flyttar från regionen, säger Petter Hartman, vd för MVA och fortsätter:
– Baxter är det senaste exemplet på att den trenden dessvärre håller i sig. Den här typen av stora nedskärningar får stora spridningseffekter, vilket leder till att vi tappar kvalificerad personal som kanske måste flytta från regionen.
Enligt Petter Hartman växer inte FoU-verksamheten inom skånsk life science lika mycket som produktionen har minskat:
– På totalen får vi ett minusförhållande. De senaste cirka tio åren har vi blivit av med vart femte life science-jobb i Sverige, och av dessa förlorade tjänster har 92 procent handlat om jobb som varit anpassade för en lägre utbildningsgrad.
Nu hoppas han att hela supportsystemet – Region Skåne, Lunds kommun, MVA och andra aktörer som jobbar för en stärkt life science-sektor – går samman och agerar för att ta tillvara på den arbetskraft som snart friställs från Baxter.
– Vi har ju en viss vana av den här typen av krisincidenter, bland annat i samband med Pharmacias och Astra Zenecas tidigare nedläggningar i Lund, säger Petter Hartman.
I kommande lösningar lyfter han närheten till Danmark som en viktig beståndsdel. Den danska life science-industrin har ett behov av arbetskraft, som dessutom ökar. Som ett led i den utvecklingen vill Petter Hartman därför se åtgärder som ökar den gränsregionala pendlingen och gör det lättare för skånsk arbetskraft att ta plats i Danmark.
– Den danska life science-industrin, som är koncentrerad till Köpenhamn med omnejd, har gått som tåget samtidigt som motsvarande verksamhet i Sverige har haft det tufft, säger Petter Hartman som slår fast att antalet anställda i life science-klustret Medicon Valley i Öresundsregionen ökade med tre procent förra året.
Det sistnämnda, anser han, beror helt och hållet på att industrin på den danska sidan fortsätter att anställa:
– Vi måste jobba stenhårt för att synliggöra möjligheterna i vårt grannland, och undanröja hinder för människor att röra sig tvärs över Sundet. Det handlar om både politiska och skattetekniska frågor, säger Petter Hartman.
Samtidigt menar Petter Hartman att det som nu händer i Lund borde ge en stark signal till huvudstaden om behovet av att kavla upp ärmarna i arbetet med en förbättrad Öresundsintegration.
– På nationell nivå kanske man ska börja intressera sig för Öresundsregionen. Det har ju annars varit lite styvmoderligt hanterat där Sverige och Danmark mer har sett sig som konkurrenter än verkat för tätare samarbeten, vilket båda länder hade vunnit på, säger Petter Hartman.
Gå till toppen