Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Efter ett tufft dygn på sjukhuset fick Oscar testa grävmaskinen

Det byggs för fullt på sjukhusområdet i Malmö. Inte minst intill barnmedicinen. På torsdagseftermiddagen fick några barn testa hur det är att sitta i en grävmaskin och i en vibrovält.

Det gick inte att ta fel på Oscar Öjing lycka när han fick testa grävmaskinistens arbetsplats.Bild: Peter Frennesson
– Jäääättekul, sa fyraåriga Oscar Öijing när han klivit ur den höga gula grävmaskinen.
Båda armarna och smilbanden är högt uppe.
– Han har åkt ambulans två gånger och blivit stucken fem gånger, men det här gör att han minns det som en bra dag, sa mamma Anna Hernsell.
Skanska och Region Skåne ordnar byggdagen gemensamt för barnen som ligger inne på sjukhuset eller bara är där på läkarbesök.
– För en halvtimme sedan trodde jag inte att han skulle orka. Men det här blev ett utmärkt avbrott i dagen, sa Anna Hernsell när sonen Oscar med van hand styrde leksakslyftkranen i barnklinikens foajé.
– Men min har inga såna vingar, sa Oscar Öjing och pekade på bommarna på kranen.
Oscar Öjing fick testa både skyddsutrustning för byggare och hur det är att sitta i en riktig grävmaskin. Lars Kristiansson visade hur den fungerar.Bild: Peter Frennesson
Han utrustades med reflexväst, skyddsglasögon, hjälm och skyddshandskar innan han fick hjälp av Lars Kristiansson att ta sig upp i grävmaskinens hytt.
– I går tillbringade vi hela dagen på barnakuten i Lund. Att det var en grävmaskin utanför gjorde det lättare att vänta, sa Anna Hernsell.
Familjen bor i Barsebäck, de blev inlagda på barnkliniken i Malmö för att det var fullt i Lund.
– Vi vet inte än om vi ska tillbringa en natt till här. Oscar fick två epilepsianfall. Det har aldrig hänt förut så därför behöll de oss över natten, berättar Anna Hernsell.
Bakom huset där barnkliniken finns på fjärde våningen pågår ett av de största nybyggena på sjukhusområdet. Det ska bli cirka 100 000 kvadratmeter i två 14-våningar höga hus. De syns snart över markytan.
– Den första patienten ska tas emot 2024 och allt ska vara klart året därpå, berättar Aws Alkaldi som arbetar på Skanska.
Det är andra gången i år som Skanska låter barnen kliva upp i tunga byggmaskiner på SUS Malmö. Nästa år blir det två nya dagar där barn får testa vad som händer på ett bygge.
– Jag var med förra gången när vi hade en sådan här dag. Det var många som var väldigt glada, berättar Lars Kristiansson.
Oscar Öjing var välklädd innan han klev ut på den inhägnade byggarbetsplatsen.Bild: Peter Frennesson
Att bygga på ett sjukhusområde kräver mycket kommunikation mellan byggaren och sjukhuset.
– Maskiner som den där kan till exempel störa kalibreringen av sjukhusmaskiner, säger Johan Siecke och nickar mot vibrovälten som kan få marken att skaka. Han är Skanskas projektledare för det stora bygget,
– Därför måste vi god tid berätta om våra planer så att sjukhuset kan planera för dem eller säga att det inte går.
Oscar Öjing är nöjd med dagens upplevelser och önskedrömmen - en traktor – har fått ny näring.
Oscar Öjing fick testa både skyddsutrustning för byggare och hur det är att sitta i en riktig grävmaskin.Bild: Peter Frennesson
Gå till toppen