Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Falsterbo i topp bland Nordens bästa golfbanor

Sex svenska banor tar plats i topp-10, och tio banor i topp-20, när tidningen Golf Digest rankar de 100 bästa golfbanorna i Norden.
Falsterbo GK letar sig in på den prestigefyllda listan.

Falsterbo fyr har en central plats i golfbanan, som rankas som Nordens femte bästa.Bild: Lars Brundin
Bro Hof Slott GC, nordväst om Stockholm, behåller sin förstaplats sedan den förra rankningen gjordes 2016. Det är Bro Hofs flaggskepp, Europatourbanan Stadium Course, som rankas högst – men även andrabanan Castle Course får plats på den nordiska listan som nr 29.
Sverigetvåan Visby GK har med sin alltmer uppskattade bana på Kronholmen, 25 kilometer söder om Visby, avancerat från femte till tredje plats i Norden. Gotlandsbanan följs närmast av Stockholmsettan Ullna GC på fjärde plats och Skånes stolthet Falsterbo GK på femte plats i Norden.
Kronprins Gustav Adolf (som är nuvarande kungens pappa) på golfbanan i Falsterbo juli 1942. Kronprinsen i mitten tittar på när en annan spelare slår ut på hål åtta på Falsterbo golfklubb.
Det är således fyra svenska banor i topp-5. Enda undantaget är danska nykomlingen Great Northern som går direkt in på andra plats. Banan på ön Fyn blev spelklar så sent som 2017, har ritats av golflegendaren Jack Nicklaus företag och är Danmarks största golfprojekt någonsin.
Det finns över 1.000 golfbanor i de fem nordiska länderna, varav drygt 450 i Sverige. Golf Digests expertjury har bestått av banarkitekter, proffsspelare, golfjournalister, specialister i golfresebranschen och andra utvalda banexperter. De har i första hand bedömt banornas design och arkitektoniska värden, men även konditionen på spelytorna, estetiken och omgivningarna.
Det spelas inte bara golf på Falsterbo GK. Här anländer Prinsessan Madeleine, prins Carl Philip och kronprinsessan Victoria till en bröllopsmiddag i klubbhuset. Det var Carl Silfverschöld som 2005 gifte sig med sin Maria Fredriksson i S:ta Gertruds kyrka i Falsterbo.Bild: Johan Nilsson / TT
Fakta

Här är topp-10 i Norden:

1. Bro Hof Slott GC, Stadium Course, Sverige

2. Great Northern, Danmark

3. Visby GK, 18-hålsbanan, Kronholmen, Sverige

4. Ullna GC, Sverige

5. Falsterbo GK, Sverige

6. Kytäjä Golf, South East Course, Finland

7. Holtsmark Golf, Norge

8. Kristianstads GK i Åhus, Östra, Sverige

9. Esbjerg GK, Marbaek, Danmark

10. Halmstad GK, Norra banan, Sverige

Av de 100 banorna är hälften, 50 stycken, svenska banor. Islands bästa bana, Keilir GK, rankas på 21:a plats.

Gå till toppen