Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kävlinge

Första spadtaget för ny förskola i Lödde

Nu har man grävt första spadtaget för nya Tolvåkers förskola. Det kommer att bli kommunens största förskola, i två plan och ska stå klar om ett drygt år. Det här är början på omvandlingen av hela Tolvåkers skolområde.

Första spadtaget på nya Tolvåkers förskola togs på torsdagen av pedagog Siv Hantorp, kommunalrådet Pia Almström (M) och byggaren Zacharias Fernebring – med stöd av en barnaskara som ska gå på den nya förskolan när den är klar.Bild: Kävlinge kommun
Förskolan blir den största i Kävlinge kommun med plats för 240 barn och ersätter den gamla som var fuktskadad.
– De känns extra roligt att vi äntligen, efter ett och ett halvt år i tillfälliga moduler, kan sätta spaden i marken och starta hela utbyggnaden av Tolvåkersområdet, säger Jimmie Persson, fastighetschef på KKB fastigheter.
Förskolan blir i två plan, på 3065 kvadratmeter och med flera gemensamma grupprum.
– Vi har ritat förskolan i samarbete med verksamheten. När man bygger nytt så tänker man på ett annat sätt och inte bara på egna avdelningar, utan det blir större gemensamma ytor med till exempel ateljéer, säger Jimmie Persson.
Kävlinges första förskola i två plan, med plats för 240 barn, öppnar vintern 2019.Bild: Arkitektgruppen i Malmö
För förskolepersonalen och barnen är spadtaget efterlängtat och de ser fram emot resultatet, en ny förskola:
– Förskolan kommer att bli en kreativ, behaglig och lärorik plats att vistas i. Nu följer vi bygget på första parkett och barnen så intresserade av det som sker. Vår verksamhet kommer att vidareutvecklas i en mycket positiv riktning, säger förskolechef Jenny Hultsberg.
Dagens spadtag är starten på en förnyelse av hela Tolvåkers skolområde. Det kommer inom några år att bli nya lokaler för många hundra barn.
När förskolebarnen om ett drygt år flyttar ut från de tillfälliga modulerna är det dags för nästa barngrupp, från Söderparkskolan, att flytta in i modulerna.
– Det är en lång flyttkedja, allting bygger på att det blir färdigt i tid. Det blir en förnyelse av hela Tolvåkersområdet med nya lokaler för många barn, hela området blir helt utbytt. Allt hänger ihop, Jimmie Persson.
Inom sju år ska alla skolbyggnaderna vara utbytta. Den enda byggnaden som blir kvar är Söderpark L-byggnad som är relativt ny, den byggdes för tio år sedan som förskola.
Fakta

Tolvåkersområdet förnyas

Etapp 1: Rivning av Söderpark byggnad M påbörjas när Tolvåkers förskola är färdig. Elever från Söderpark M flyttar in modulerna och rivning av Söderpark M påbörjas.

Etapp 2: Ny ersättningsbyggnad för Tolvåkers högstadium och Söderpark M byggs.

Etapp 3: Tolvåkers högstadium rivs och utemiljön färdigställs.

Etapp 4: Badhuset rivs och byggs om till sporthall.

Hela denna utbyggnad beräknas ta fem till sju år.

Gå till toppen