Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Gripen för medhjälp till mordet på Censorsgatan

Det brutala mordet med automatvapen på Censorsgatan 2016 ser ut att gå mot en lösning. På onsdagen tog polisen en efterlyst 27-åring.

– Han är misstänkt för medhjälp till mord, säger åklagare Neela Frisell.
– Han har varit anhållen i sin frånvaro en kortare tid. Närmast väntar förhör med honom.
Det var i september 2016 som en bil med fyra personer utsattes för ett regelrätt eldöverfall, mitt bland hyreshusen på Censorsgatan.
Läs också Skjutningen på Censorsgatan: ”Jag hörde säkert tjugo skott och sprang ut”
Två personer började skjuta, troligen med flera vapen, mot bilen. Ett tjugotal skott avlossades. En nittonårig man dog, två övriga skadades. Skyttarna flydde på moped.
Polisen kopplade snabbt ihop dådet med ett mord på Nydala i mars samma år. En av de skadade männen i bilen misstänktes för det mordet.
Läs också Ung man skjuten – avled av sina skador
Att attacken på Censorsgatan var en gangsteruppgörelse blev ännu mer uppenbart sedan flera beväpnade män setts på sjukhuset i Malmö efter dådet, troligen för att skydda de skadade från bilen.
Efter skotten på Censorsgatan föll misstankarna snabbt på en krets kriminella kompisar med en bas på Lindängen. Flera av dem fanns med i den stora knark- och vapenhärva som kallas Knarkkartan. Men det gripandena har dröjt.
Delvis på grund av den höga belastningen på polisen under de senaste årens mordvåg. Nödvändiga utredningsåtgärder – som förhör och andra kontroller – har helt enkelt inte hunnits med. Och dessutom har tystnaden bland tänkbara vittnen varit total.
– Vi är övertygade om att folk vet saker som de inte berättar, sa åklagare Neela Frisell till Sydsvenskan redan i februari 2017.
Nu har det hänt saker på båda fronterna. Tidigare i år gick polisen ut med bilder från händelsen och vädjade om observationer.
Läs också Polis tror att mordet på Censorsgatan filmats – vädjar om hjälp och lovar anonymitet
I början av sommaren greps en ung kvinna som misstänkt för inblandning. Hon släpptes efter förhör, med misstankarna kvar.
I augusti greps en 21-årig man när han stod i begrepp att släppas ur fängelset från ett tvåårigt straff för grovt vapenbrott och grovt olaga hot samt narkotikabrott i just härvan kring Knarkkartan.
– Det är olika faktorer som har samverkat till de senaste åtgärderna, säger Neela Frisell.
– En är att vi har frigjort resurser som gjort det möjligt att arbeta aktivt med nödvändiga utredningsåtgärder. Då fick vi läge i slutet av sommaren där det gick att frihetsberöva en person. Under utredningens gång har fortsatta misstankar konkretiserats.
Neela Frisell har 72 timmar från gripandet på onsdagen att antingen begära den 27-årige mannen häktad eller släppa honom fri.
Gå till toppen