Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Kriminalvården i desperat jakt på personal och celler

De senaste årens straffskärpningar och kriminalpolitiska satsningar får stora konsekvenser för Kriminalvården. Inom tio till femton år behövs uppemot 2 000 nya fängelseplatser, och lika många nyanställda, enligt generaldirektören Nils Öberg: "Vi håller på att få slut på platser väldigt väldigt fort".

"Titta in i en riktig cell, bli av med en fördom och testa om du kan få andra att förändra sitt liv!". Så lyder ett pressmeddelande från en pressad myndighet som nu turnerar runt i Sverige med en trailer – fullmatad med broschyrer, informationsfilmer – och en fängelsecell på sju kvadratmeter som ser ut precis som på Kumlaanstalten.
Bakom lås och bom. Kriminalvårdens generaldirektör, Nils Öberg, testar Kumla-cellen.Bild: Peter Frennesson
På torsdagen parkerades trailern på Stortorget i Malmö. Och där i vimlet bland lokala kriminalvårdare, kommunikations - och varumärkesansvariga, slår sig Kriminalvårdens högste chef, Nils Öberg, ner på en trästol i låtsascellen.

Hur skulle du tillbringa dagarna om du hamnade här någon gång?

– Ja, det kan man undra. Jag skulle förmodligen läsa mycket mer böcker än jag gör idag, säger Nils Öberg och skrattar.
Men när det gäller det egentliga syftet bakom trailern och den landsomfattande PR-turnén kan generaldirektören hålla sig för skratt.
– Det vi känner oss väldigt övertygade om nu är att alla kriminalpolitiska satsningar som är gjorda under den fyra senaste mandatperioderna och de enorma satsningar som gjorts och aviserats gällande den brottsbekämpande verksamheten är att det självklart får stora konsekvenser för svensk kriminalvård de kommande tio femton åren, säger han.
Forskningen är enig. Det finns inga belägg för att hårdare straff har en avskräckande effekt. Men som Nils Öberg själv säger: "Detta är politiska beslut, och det får politikerna ta ansvar för. Vår uppgift är att verkställa de besluten".
– Vi har redan nu en beläggningsgrad på häkten och anstalter som pendlar mellan 95 och 97 procent. Vilket innebär att vi håller på att få slut på platser väldigt väldigt fort.
– Konkret betyder det att vi behöver bygga fler fängelseplatser och fler häktesplatser. Det kräver infrastruktur men framförallt personal.
Hur många platser kommer ni att behöva?
– När jag gör ett överslag tror jag att det kommer att krävas i storleksordningen 1 500 till 2 000 nya platser de närmaste tio åren.
Och vad innebär det personalmässigt?
– Det innebär minst lika många personal. Det är stora rekryteringsbehov på en arbetsmarknad som går väldigt väldigt bra och där det finns många andra jobb att söka.
Har ni svårt för att rekrytera?
– Det har gått bra för oss att rekrytera, för att vi är proaktiva, Men vi märker också att det finns ett stort intresse för den kompetens vi har. Andra delar av stat, kommun och landsting rekryterar från Kriminalvården. Så vi tappar också rätt mycket kompetens idag.
Kriminalvården visar upp sig på Stortorget i Malmö, för att nyansera och rekrytera. Det behövs, enligt Dajana Mitrovic som till vardags jobbar på Foseianstalten i Malmö.Bild: Peter Frennesson
Dajana Mitrovic, som jobbar på Fosieanstalten, tycker att det är viktigt att slå hål på fördomarna om Kriminalvården.
– Förra veckan fick jag höra "kan du verkligen jobba på Kriminalvården? Du är ju lång och smal, du har ju inga muskler". Den bilden måste suddas ut fullständigt. Man behöver inte se ut som Conor McGregor [MMA-fighter]. Man kan se ut som jag och ändå göra ett schyst jobb, säger hon.
Ska den trånga cellen med den skrala inredningen också verka avskräckande för presumtiva "kunder"? Nej, säger Nils Öberg.
– Vi visar inte upp oss för att skrämma människor. Men visst, så här ser det ut. Möjligen hyfsar det bilden av att det är en variant på hotellverksamhet vi bedriver, vilket det ibland raljeras kring.
Kriminalvårdens kampanj beräknas kosta en miljon kronor. Väl spenderade pengar, enligt generaldirektören:
– Det är definitivt värt det. Vi ser omedelbara effekter på vår externa hemsida där man kan anmäla intresse, när vi är ute och visar upp oss.
Gå till toppen