Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Svedala

Krögarna i Folkets hus vräks

Krögarna i Folkets hus i Svedala kommer att sägas upp. De har en kvarts miljon i obetalda hyresskulder till Svedala kommun.

"Det är klart att man blir ledsen", säger krögaren Krister Rehn om beskedet om uppsägning från Folkets hus.Bild: Mats Amnell
Tomas Djurfeldt, områdeschef för kultur och fritid i Svedala kommun, har fått nämndens uppdrag att avsluta hyreskontraktet med krögarna.
– De har haft svårt att betala hyran i flera år, från och till sedan 2014. År 2016 gjorde vi en avbetalningsplan som till och från har fungerar men nu har vi tre obetalda hyror. Vi har kommit till vägs ände, säger Tomas Djurfeldt.
Det tillhör inte vanligheterna att kommunens kultur- och fritidsavdelning säger upp hyresavtal. För att det ska gå rätt till tar han därför med sig kommunens jurist till mötet med krögarna, som är bokat om 1,5 vecka.
Krögarna driver lunchrestaurang i Folkets Hus och har även hand om uthyrningen av festlokaler och ensamrätt till den cateringen.
– Det är för tidigt att säga när en stängning är aktuell, vi kommer att mötas för att träffa en överenskommelse, säger han.
Finns det något som kan stoppa uppsägningen?
– Det skulle väl i så fall vara om de kan betala sin skuld omgående, säger Tomas Djurfeldt.
– Det är klart att man blir ledsen, säger Krister Rehn – som tillsammans med Monica Öberg driver restaurangen – om beskedet att kommunen säger upp avtalet.
Anledningen till att de har haft svårt att betala hyran har handlat om att det har varit knepigt att få verksamheten att gå runt, säger han.
– Det känns som vi hela tiden har blivit motarbetade av kommunen de senaste fyra åren. Det finns inget samarbete överhuvudtaget, säger Krister Rehn.
Finns det någon möjlighet att ni kan betala skulderna?
– Nej, det finns det inte.
Vad som kommer att hända efter att krögarna har lämnat är än så länge inte bestämt, men Tomas Djurfeldt säger att kommunen tittar på om någon annan aktör ska ta över.
Gå till toppen